Počast gardijcima i pacijentima "Dragiše Mišovića" ubijenim u NATO bombardovanju

Vesti 20. maj 202014:53 > 14:53
Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je venac na spomen-obeležje u КBC Dr Dragiša Mišović povodom Dana sećanja na sedmoricu pripadnika Gardijske brigade i troje pacijenata poginulih u bombardovanju NATO-a 1999. godine.

Vence su položili ministar odbrane Aleksandar Vulin, pripdanici Vojske Srbije i zaposleni u КBC Dr Dragiša Mišović.

Mladenović je podsetio da se pošta stradalima odaje već 21 godinu i da je sam taj čin bio strašan.

„NATO je bombardovao različite ciljeve, ali kada je pogođena bolnica u centru grada, svima nam je bilo jasno da je cilj zapravo bio da nas ponize i unište. U akciji koju su nazvali Milosrdni anđeo stradali su i objekti humanitarnog karaktera, što iznova izaziva nevericu jer su tvrdili da pomažu nekome. Sećanje na žrtve poruka je da se ovo nikada ne ponovi nikome u svetu“, rekao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika naročito je istakao herojstvo medicinskih radnika, kako tada, tako i tokom aktuelne epidemije. Zbog toga im je još jednom izrazio zahvalnost.

„Sloboda i samostalnost naše zemlje i našeg naroda ne može da se oduzme. To nikada ne sme da se zaboravi“, poručio je Mladenović.

Ministar Vulin podsetio je da je pre 21 godinu NATO agresor izvršio ratni zločin – ubivši sedmoricu gardista i tri pacijenta bolnice Dr Dragiša Mišović.

Beoinfo

„Pre 21 godinu, bez odluke Saveta bezbednosti i bilo kakvog ljudskog, političkog, razumnog ili nerazmog opravdanja, NATO je bombardovao SR Jugoslaviju i nije birao koga će ubiti. Prošla je 21 godina i nikada nismo čuli reč izvini“, naglasio je Vulin.

On je dodao da te nastradale ljude više niko neće vratiti, te bol njihovih porodica, kao i našeg naroda, niko nikada neće moći ublažiti.

„Ali jedno ljudsko izvini bi možda pomoglo da se bar drugima ne desi ono što se desilo nama. Zato je Srbija izabrala da se seća, pamti i ne zaboravlja“, zaključio je ministar odbrane.