SPS, UDS, Metla 2020 i "Za kraljevinu Srbiju" o ciljevima nakon izbora

Izbori 2020 19. maj. 202023:43 > 23:46
Podeli:
Izvor: OLIVER BUNIC / AFP

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Predrag Marković izjavio je da je partijsko zapošljavnaje "dublje od partije", te da se za prevazilaženje tog problema moraju profesionalizovati javne funkcije kako bi stručnost i iskustvo bili merila.

Govoreći o oštrim izjavama predsednika SPS i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o Crnoj Gori, Marković je u emisiji „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije rekao da antisrpski šovinizam Srbe iz Crne Gore mnogo više boli od bilo kog drugog i da je Dačić na to ukazivao.

Za rešavanje ekonomskih problema nastalih zbog pandemije korona virusa, Marković je naveo da je potrebno da se Srbija vrati merama socijalne države i da pomogne ugroženima.

Komentarišući evrointegracije Srbije, Marković je rekao da EU ne pokazuje interesovanje za Zapadni Balkan, a rešavanje kosovskog pitanja kaže da je na Beogradu i Prištini.

Metla 2020: Za EU uslov nezavisnost Kosova, nećemo pristati

Predstavnik pokreta „Metla 2020“ Miloš Jovanović izjavio je da će se taj pokret nakon izbora suočiti sa problemima partokratije, stranačkim zapošljavanjem, pravosuđem i medijima.

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori, Jovanović je rekao da samo crnogorska strana ima „zapaljiv rečnik“ i da se politika predsednika te zemlje Mila Đukanovića zasniva na „antisrpstvu“.

„Tamo je reč o srpskom narodu, srpskoj veri i jeziku, a na to matična država mora da reaguje. Verujem da bi Srbija morala da bude oštrija“, ocenio je on.

Za ulazak u Evropsku uniju, dodaje Jovanović, biće potrebno da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da na to njegov pokret neće pristati.

UDS: Nudimo da evrointegracije ne budu traljave

Predstavnica koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) Gordana Čomić izjavila je da je veliki problem u Srbiji nedostatak dijaloga. „Potrebno je da postoji volja da sedite u istoj sobi sa ljudima sa kojima se ne podnosite i svest da niste jedni protiv drugih, već ste tu zbog rešavanja problema ljudi“, rekla je ona.

Komentarišući stav te koalicije da Radio-televiziju Srbije treba ukinuti, Čomić je kazala da nijedan javni servis u Srbiji ne ispunjava ono što u zakonu piše. Za evrointegracije, rekla je ona, ta koalicija nudi da ne budu „traljave“, „sa nelagodom“ već da gradjani razumeju da Srbija tamo pripada te da je potrebno da Srbija bude „pouzdan partner EU“.

„Moramo da se vratimo osnovama demokratije – vladavini prava, vladavini institucija, slobodi medija i fer i slobodnim izborima – svemu onome što manjka i kod članica EU“, kazala je ona.

POKS: Nastaviti put ka EU, prekinuti ako uslov bude priznavanje Kosova

Predstavnik koalicije „Za kraljevinu Srbiju“ Žika Gojković izjavio je da istinsku promenu može da donese samo promena oblika vladavine i vraćanje monarha na čelo države koji će garantovati očuvanje Ustava, institucija i stvaranja pravne države.

Gojković je najavio da će „za ono što je rekla“ krivično odogovarati profesorka iz Novog Sada Ena Nedić, koja je spalila svoje diplome ispred Skupštine Srbije, a koja je navela da je dobila otkaz zbog toga što je odbila da radi za Pokret obnove Kraljevine Srbije i Srpsku naprednu stranku.

Kazao je da ta koalicija smatra da Srbije treba da nastavi put ka Evropskoj uniji, ali da treba da prekine proces integracija ukoliko uslov za članstvo bude priznavanje nezavisnosti Kosova.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.