U Srbiju stigla velika pomoć Katara

Vesti 19. maj 202018:26 > 18:27
Tanjug/Sava Radovanović

Više desetina hiljada maski, rukavica, vizira, mantila i druge zaštitne medicinske opreme dopremio je danas u Beograd avion iz Katara, kao humanitarnu pomoć Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Avionom je dopremljeno oko 470.000 hirurških maski, 70.000 visokokvalitetnih maski „N95“, 85.000 epidemioloških maski, više desetina hiljada rukavica, zaštitnih naočara, vizira, hirurških mantila, 4.700 kombinezona…

Avion je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao je da se Katar time još jednom svrstao u grupu prijateljskih zemalja, koje su doprinele da Srbija znatno ojača kapacitete u borbi protiv epidemije.

Dačić je izrazio zahvalnost državi Katar što je odgovorila na poziv Srbije u teškim vremenima borbe protiv koronavirusa i dodao da narod Srbije i država neće zaboraviti gest prijateljstva i solidarnosti.

On je rekao da je pomoć još vrednija, ako se zna da je Katar i sam suočen sa pandemijom kovida-19 i da je nedavno broj registrovanih slučajeva prešao 33.000.

Ambasador Katara u Srbiji šeik Mubarak bin Fahad Al Tani rekao je da je emir Katara naložio da se uputi medicinska pomoć Srbiji, kao odgovor na molbu za pomoć u borbi sa koronavirusom, polazeći od prijateljstva koje povezuje dve zemlje i radi daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

„Nadamo da se da će ova pomoć doprineti prevazilaženju krize i vraćanju života u normalu, kao i nastavku jačanja odnosa dve prijateljske zemlje“, rekao je katarski ambasador. 

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.