Rekonstrukcija "Heterlenda" se privodi kraju

Vesti 19. maj 202015:44 > 15:47
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Dvorac "Heterlend" u Bočaru, naselju u opštini Novi Bečej, biće u funkciji od jeseni, kad će deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta iz cele Srbije ponuditi različite sadržaje.

„Za rekonstrukciju, dogradnju postojećih i izgradnju novih objekata u okviru kompleksa dvorca Heterlend Pokrajinska vlada je putem Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 360 miliona dinara“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović novinarima posle obilaska radova na tom dvorcu.

POVEZANE VESTI

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš naveo je da će njegov sekretarijat, zajedno sa Opštinom Novi Bečej, organizovati različite sadržaje u okviru kompleksa „Heterlend“.

„U srcu Banata imamo adekvatno mesto na našu decu, koje će im od nove školske godine ponuditi različite sadržaje“, rekao je Njilaš.

Dvorac „Heterlend“ je monumentalna prizemna građevina izdužene pravougaoane osnove sa izraženim dvorišnim portikom. Podigao ga je veliki župan Torontalske županije Jožef Hertelendi početkom 19. veka u stilu klasicizma.

Dvorac krajem 19. veka prelazi u vlasništvo barona Ivana Bajića (1863-1911), sinovca Miloša Bajića, koji je na imanju živeo do kraja života.

Rekonstrukcija „Heterlenda“ počela je još u vreme Demokratske stranke, i bio je tačka sporenja vlasti i opozicije. Protiv bivšeg predsednika opštine Novi Bečej i funkcionera Demokratske stranke Milivoja Vrebalova bila je podignuta optužnica zbog dvorca.