RTS odbila zahtev Boška Obradovića za emisiju u trajanju od 60 minuta

Vesti 18. maj 202018:41 > 18:46
N1

Radio televizija Srbije je saopštila da je odbila zahtev Boška Obradovića za večernju emisiju na RTS u trajanju od 60 minuta, ali, kako kažu, podržavaju zahtev lidera Dveri da tužilaštvo prestane da “selektivno radi svoj posao”.

POVEZANE VESTI

Saopštenje Pres službe RTS prenosimo u celosti:

“Poštovani gospodine Obradoviću, primili smo Vaš zahtev o večernjoj emisiji na RTS-u u trajanju od 60 minuta koji ste nam „ispostavili“ kako biste Vi, i poslanik Dveri Ivan Kostić, objasnili razloge zbog kojih ste stupili u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije.

O razlozima zbog kojih ste se odlučili za ovaj vid protesta redovno smo izveštavali u našim informativnim emisijama.

I to od prvog dana kada ste najpre na konferenciji za štampu u skupštinskom holu saopštili da je „trpilo puklo“ i da prelazite na sve oblike aktivnog otpora, građanske neposlušnosti i bunta zbog održavanja parlamentarnih izbora.

Nekoliko sati kasnije, na skupštinskom stepeništu saopštili ste da počinjete štrajk glađu i da je to vaš „više nego gandijevski čin“ u borbi za demokratskiju, pravedniju i bolju Srbiju.

Svoj zadatak tačnog, pravovremenog i nepristrasnog informisanja Radio-televizija Srbije je obavila.

Međutim, Vi i dalje ne odustajete od namere da budete nezakoniti i neizabrani glavni urednik Informativnog programa Radio-televizije Srbije.

O Vašem stalnom ugrožavanju nezavisnosti javnog medijskog servisa RTS će obavestiti i Evropski parlament i novinarska udruženja.

Iako je ponekad teško razumeti razlike između pasivnog i aktivnog otpora izborima, motornih testera sa kojima ste upali u RTS i gandijevskog protesta, ne sporimo, naravno, vaše pravo da odlučite kako ćete se boriti za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Pri tome istovremeno izražavamo zabrinutost što ste se opredelili za štrajk glađu, čime nepotrebno ugrožavate sopstveno zdravlje.

Ali na to šta je dobro za Vas, Vašu porodicu i Vašu političku borbu, ne možemo da utičemo.

Što se Vašeg konkretnog zahteva za specijalnom večernjom emisijom tiče, prostor na RTS-u ne može se osvajati testerama ili protestima za koje i pojedine Vaše kolege iz istog političkog saveza tvrde da su nepotrebne solo političke akcije koje ne vode nikud.

Pristanemo li na takvu praksu da se do specijalnih emisija dođe preko skupštinskih stepenica, ostaje dilema zašto takvu emisiju ne bi dobio bilo ko ko proceni da mu pripada neuporedivo više medijskog prostora nego što ga trenutno ima.

A takvih je mnogo. Na primer, zašto specijalnu emisiju onda ne bi dobio i narodni poslanik Marijan Rističević. On, za razliku od Vas, nikada nije gostovao ni u jednoj emisiji RTS-a (zbog toga je pre nekoliko meseci protestovao u Skupštini i preko poslaničkog pitanja tražio mesto u našem programu), a verovatno bi želeo da u večernjem terminu progovori o nedavnom incidentu ispred Skupštine koji ste Vi inicirali.

Ili bar o tome da je lažno optužen da je u rukama držao nož.

Ako bi Radio-televizija Srbije pristala na Vaš zahtev, taj presedan bi sutra mogao da postane pravilo jer bi sa puno prava svoj sat programa mogla da traži samohrana majka čija su deca gladna i bosa, student koji peti put pada na istom ispitu, fudbaler koji je promašio penal, ratar kome je nevreme uništilo letinu, partija koja ne može da pređe izborni cenzus…

Radio-televizija Srbije sve vreme pokušava da svojim programom ne bude učesnik u političkoj utakmici koja je pretvorena u gladijatorsku arenu.

Radio-televizijom Srbije nisu zadovoljni ni vlast ni opozicija.

Hteli to da priznate ili ne, kakav-takav dijalog u Srbiji vodi se još jedino na RTS-u.

To što je politička grupacija kojoj pripadate iz Skupštine izašla u hodnike i na stepenice i lišila sebe mogućnosti da je u skupštinskim prenosima redovno vidi i čuje i do milion gledalaca dnevno, nije naša krivica.

Takođe, nije naša krivica ni to što su predstavnici te iste grupacije, procenivši da su jedina „prava“ opozicija u Srbiji, pre nekoliko meseci odbili da gostuju u našim debatnim emisijama.

Čak i takve emisije u kojima ponekad preovlađuje (ne našom krivicom) režeći ton, bolje su od odsustva bilo kakvog dijaloga.

Zbog svega toga, pozivamo Vas još jednom da prekinete štrajk glađu.

Za početak mogli bismo se složiti oko jedne stvari.

Podržavamo Vaš zahtev da tužilaštvo prestane da selektivno radi svoj posao. Da ga nije tako radilo, već bi neko odgovarao za nasilan upad u RTS 16. marta prošle godine“.