Oko Titove vile na Zlatiboru rastu hoteli, da li je država mogla da je zaštiti

Vesti 18. maj 202018:26 > 19:54
N1

Na Zlatiboru se gradi kompleks površine dva hektara, vredan 15 miliona evra, nazvan "Titova vila Zlatibor". Planiran je tako da u njegovom središtu bude vila nazvana po predsedniku Jugoslavije. Titova vila, jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro, nekada je bila okružena impozantnim zelenilom ove planine, a danas se nalazi u središtu gradilišta na kome niče ogroman hotelski kompleks.

Zdanje je proglašeno za Titovu vilu, iako Josip Broz u njoj najverovatnije nikada nije boravio, ne računajući jedan kratak ručak u dvorištu vile iz 1974. godine. Kao vila Predsedništva vlade SFRJ, zaštićena je kao kulturno dobro. Objekat ove vile, danas je deo turističkog kompleksa „Titova Vila Zlatibor“, čiji se investitori hvale njenim kulturno-istorijskim značajem.

Vila, koja jeste bila namenjena Titu, 1967. godine dodeljena je RTS-u, a potom, 2014. godine usledio je proces restitucije. Nakon prodaje zemljišta investitorima, pre dve godine počela je gradnja kompleksa.

Reč je o investiciji od skoro 15 miliona evra, na placu od blizu dva hektara. U centru će se nalaziti i muzej sa istim nazivom – Titova vila, okružen parkom.

Urbanizacija Zlatibora traje, i to je vidljivo na svakom koraku. Ljubiteljima prirode to smeta, dok drugi kažu da je potražnja za apartmanima ogromna.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže za N1 da je država da je htela mogla da sačuva čitav kompleks tako što bi isplatila naslednike.

„Adrese za sve ovo što se radi jesu Agencija za restituciju, ministarstvo urbanizma i vlada. Napravljen je jedan presedan u zakonu koji su oni doneli. Obavezali su lokalnu samoupravu da sve ono što ne može naturalno da se vrati po Zakonu o restituciji, država obešteti naslednike. U ovom slučaju država je vratila naslednicima izgrađeno gradsko građevinsko zemljište“, kaže Stamatović.

Iz firme „Stanprojekt“ koja izvodi radove na gradnji kompleksa, kažu da će Titovu vilu restaurirati i da će ona biti otvorena za posetioce.