Policija sprečava protestni skup bivših radnika i penzionera PKB korporacije

Vesti 18. maj 202011:59 > 12:03
N1

Policija je jutros blokirala prilaz PKB korporaciji i ne dozvoljava bivšim radnicima da blokiraju ulazak u upravnu zgradu u Padinskoj Skeli kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što im država nije dala akcije ili nadoknadu kada je prodat deo imovine tog poljoprivrednog gazdinstva.

Predsednik Udruženja bivših radnika i penzionera Milinko Miladinović rekao je da nisu prijavili taj skup jer se dozvola čeka pet dana pa su se pre dva sata spontano okupili nedaleko od upravne zgrade sa ciljem da blokiraju ulaze kao prošle nedelje.

„Čim sam izašao iz autobusa policajci su mi prišli i zapretili da će pozvati interventnu ekipu“, rekao je Miladinović i dodao da su mu posle sat vremena uručili poziv za razgovor u policiji za sutra ujutru.

On je rekao da bivši radnici ne zameraju policiji „koja je dobila nalog i izvršava ga, već Vladi Srbije koja ima različit pristup prema gradjanima“.

„Nas penzionere maltretiraju, a ne diraju pripadnike stranaka kada se okupljaju ispred Skupštine Srbije“, rekao je Miladinović.

Deo imovine PKB korporacije prodat je krajem 2018. godine firmi Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 120 miliona evra. Tu imovinu obuhvatilo je 16.785 hektara zemlje, stočni fond od oko 20.000 grla stoke, celokupna mehanizacija i zalihe rezervnih delova.

PKB korporacija je posle prodaje te imovine, prodala i 55 hektara zemlje u sportskom centru Kovilovo za oko 2,1 milion evra, odnosno hektar po 38.000 evra.

Bivši radnici i penzioneri su tužili državu i u toku je sudski spor, ali se usporeno odvija i do sada je promenjeno troje sudija. PKB korporacije je bila društveno preduzeće, ali je raznim pravnim aktima pretvorena u državno preduzeće, a radnici su isključeni iz prava na akcije.

Oni su pre toga isključeni takodje i iz prava na besplatne akcije koje su dobili svi gradjani jer je računato da će ih dobiti u firmi u kojoj su zaposleni.

Na osnovu cene po kojoj je prodat deo imovine, oko 3.000 bivših radnika PKB-a potražuje ukupno ; oko 11,8 miliona evra.