Novi skok broja pozitivnih, žarišta u Vranju i Leskovcu

Vesti 17. maj 202018:54 > 19:10
Podeli:
Izvor: N1

Da li situacija sa koronavirusom u Srbiji ponovo ulazi u crvenu zonu? Iako nadležni gotovo svakodnevno šalju poruke da epidemija jenjava, podaci pokazuju da broj novozaraženih, ipak, raste. Leskovačka fabrika "Jura", registrovana je kao novo žarište širenja virusa, dok je u Vranju ponovo aktivirana kovid bolnica, zbog porasta broja zaraženih.

Pre više od mesec dana, radnici leskovačke Jure radno vreme su iskoristili za protest ispred fabrike. Već tada su upozoravali državu da im poslodavac nije obezbedio uslove da bezbedno rade tokom epidemije. Uprkos tome, sa radom su morali da nastave. A kako bi se utvrdilo da li među 2.850 radnika ima zaraženih, pokrenuto je masovno testiranje.

POVEZANE VESTI

„Trenutno je u leskovačkoj bolnici 49 radnika Jure koji su kod nas na lečenju, kad su došli prvi rezultati – 1.100, od toga je 20 radnika primljeno juče. To su mahom mladi ljudi, svi su sa blagom kliničkom slikom i bez ikakvih simptoma, ali po uputstvima oni moraju da budu smešteni u bolnicu 14 dana“, kaže direktor opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Virus je ponovo aktivan i u Vranju. Zbog porasta broja novozaraženih u tom mestu, ponovo je otvorena kovid bolnica, koja je krajem aprila bila zatvorena. Podaci pokazuju i da je za manje od 24 sata primljeno više od pedeset pacijenata. Povodom toga oglasila se predsednica Vlade Ana Brnabić.

„To je fabrika nameštaja Dodić koja je privremeno zatvorena i onda smo proširenim testiranjem, testirali ne samo radnike, već i njihove porodice i ljude sa kojima su bili u kontaktu, tako da je od ovih ukupno 114 novih pozitivnih, čak 53 iz Vranja, važno je za naše građane da znaju da mi pratimo kontinuirano ovu situaciju, da je ona sada pod kontrolom“, rekla je Brnabić za Tanjug.

A da li je cela situacija sa epidemijom u Srbiji pod kontrolom? Prethodnih dana broj pozitivnih na virus nije prelazio sto. Međutim, presek poslednjeg testiranja pokazuje da je broj zaraženih tu brojku premašio. Uprkos tome, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, uverava da epidemijski tok ide u povoljnom pravcu.

„Ne očekuje se porast u narednom vremenskom periodu, jednom zajedničkom akcijom svih nas, uspeli smo da prebrodimo taj prvi najteži udarac, čak i da dođe do tog drugog talasa o kom stalno pričamo, ili nekog skoka nakon toga, nikada to ne može da bude onako kao što je bilo na početku“, kaže Kisić Tepavčević.

Da epidemija koronavirusa posustaje, tvrdi i direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović. Ipak, građanima savetuje da do daljeg moraju da budu oprezni i da poštuju mere zaštite. Kaže i da je u toku ispitivanje kolektivnog imuniteta.

„Veliki broj porodica je zainteresovan da se odazove pozivu, a u prvoj pilot-fazi će oko 1.000 ljudi, odnosno oko 300 porodica biti anketirano. Mi smo dosad uspeli stotinak porodica da ispitamo. Upravo ovim istraživanjem ćemo saznati koliki smo kolektivni imunitet stekli tokom epidemije“, kaže Jovanović.

Dok se ne utvrdi kakav je imunitet stanovništva, studenti Univerziteta u Novom Sadu ukazuju da bi nadležni trebalo da preispitaju odluku o otvaranju fakulteta. Jer kažu da je sprovedena anketa među studentima pokazala da bi povratak u studentske klupe, usred epidemije, moga da predstavlja veliki zdravstveni rizik.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.