Dekanku Filološkog optužuju za malverzacije, ona kaže – žele da preuzmu fakultet

Vesti 17. maj 202016:30 > 16:36
Podeli:
Izvor: N1

Filološki fakultet u Beogradu već duže vreme u centru je pažnje javnosti, ali ne po rezultatima njegovih studenata već po međusobnim optužbama dekanke i jedne grupe profesora. Pljušte optužbe za finansijske malverzacije, ukidanje i zloupotrebu različitih komisija na tom fakultetu, dok dekanka Ljiljana Marković odgovara da sve to radi grupa nezadovoljnih koji žele da preuzmu fakultet.

Filološki fakultet nalazi se u stanju moralnog i pravnog rasula, tvrdi grupa profesora tog fakulteta nezadovoljna radom v.d. dekanke Ljiljane Marković.

„Nemamo više gotovo nijedno legalno telo na fakultetu. Savet nam nije legalan, nemamo statut usklađen sa statutom Univerziteta još od 2013. godine. Nemamo potrebne komisije. Statutarnoj je istekao mandat, a etička nije ni formirana iako smo u obavezi bili da je formiramo. Na kraju nemamo više ni pravog dekana, već dekana u v.d. statusu i isti takav dekanski kolegijum“, kaže profesorka Filološkog fakulteta Adrijana Marčetić.

POVEZANE VESTI

Dekanka odgovara da rasulo na Filološkom postoji samo u glavama manje grupe profesora.  

„Mi prvo ne držimo nastavno-naučno veće u blokadi. Držali smo ga 29. januara, kao i svakog meseca, a onda u februaru je bila pauza zbog ispitnog roka i raspusta. Trebalo je da se sastanemo 12. marta, ali je Vlada Srbije samo dan ranije uvela zabranu okupljanja. To veće će biti sledeće nedelje. Imajte na umu da naše nastavno-naučno veće ima 307 ljudi. Ja sam u v.d. stanju jer izbori koji su raspisani nisu završeni. Ja sam jedini kandidat, na žalost drugih nema, i naravno da želim da se v.d. stanje što pre okonča“, kaže Marković.

Nezadovoljnim kolegama Ljiljana Marković poručuje da istaknu svog kandidata za dekana, ako misle da može dobiti većinu u nastavno-naučnom veću. Oni, pak, odgovaraju da posle opomene etičkog odbora Univerziteta u Beogradu profesorka Marković ni ne može biti kandidat.

„Ona je neposredno pred pandemiju dobila opomenu etičkog odbora Univerziteta zbog kršenja etičkog kodeksa, finansijskih i pravnih malverzacija, falsifikovanja odluka nastavno-naučnog veća i još čitavog niza drugih nepravilnosti“, kaže Marčetić.

Dekanku je još ranije opomenula i rektorka zbog spajanja funkcija jer je profesorka Marković bila i odbornica Srpske napredne stranke u Skupštini grada.

„Čim je naša uvažena rektorka meni skrenula pažnju na to da, iako ja imam odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije, kao i našeg Saveta, da to nije u skladu sa pravilima Univerziteta, ja sam podnela ostavku“, rekla je Marković.

Drugi problem ustanovila je državna revizorska institucija – Filološki fakultet je nekim profesorima 2017. godine isplatio izuzetno visoke zarade, čak i do 492 hiljade dinara.

„Naime, ona je dobila opomenu od Državne revizorske institucije da je u 2017. proneverila negde oko milion i po evra državnih para i da je delila astronomske honorare njenim saradnicima. Mi smo je na jednom veću prozvali da nam položi račune kome je podelila te honorare i po kom osnovu. Međutim, ona to odbija da učini“, kaže Marčetić.

Dekanka pak tvrdi da su greške bile knjigovodstvene, da ništa nije pronevereno. 

„DRI je dala jedan izveštaj sa greškama našeg načina obračuna, što smo mi u roku od 90 dana kako je DRI i naložila – ispravili. Tu se radi o tehničkim greškama akod jednog broja naših kolega, to je spinovano kao da su to velike nepravilnosti. One jesu, ali smo mi bili u stanju da ih ispravimo. Posle toga smo dobili zadovoljavajuću ocenu od državnog revizora“, rekla je Marković.

Često pojavljivanje na različitim televizijama grupa profesora takođe zamera dekanki, posebno objavljivanje njenih gostovanja na sajtu Fakulteta sve sa ružičastim i drugim logoima televizija. Profesorka Marković odgovara da je njen posao da predstavlja fakultet, ali je posle peticije protiv nje, logoe televizija ipak uklonila.