Pašalić: Povećan rizik od nasilja, najviše pogođene žene na selu i Romkinje

Vesti 17. maj 202015:40 > 15:42
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je na povećan rizik od nasilja nad ženama u kriznim situacijama kakva je aktuelna pandemija koronavirusa i apelovao na nadležne institucije da unaprede i razvijaju mehanizme kojima će se ženama u takvim situacijama pružiti svi vidovi pomoći.

Povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Pašalić navodi da se u situacijama krize sa najviše izazova susreću žene sa invaliditetom, žene na selu i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju.

Pašalić je, iz tih razloga, tokom vanrednog stanja inicirao izmenu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja Vlade Srbije, kako se na žrtve nasilja u porodici ne bi primenjivale mere zabrane kretanja.

Veliki korak ka unapređenju zaštite žena od porodičnog nasilja predstavljalo bi usvajanje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima, i pratećeg Akcionog plana, sugerisao je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Neophodno je uskladiti i Krivični zakonik sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a posebno je potrebno dosledno, sveobuhvatno i blagovremeno primenjivati Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i druge propise.

Pašalić je ukazao da smanjenju nasilja nad ženama najviše doprinosi podizanje svesti o apsolutnoj nedozvoljenosti i kažnjivosti rodno zasnovanog nasilja, u čemu izuzetno značajnu ulogu imaju mediji.

Mediji, istovremeno, imaju odgovornost da poštuju profesionalne standarde i da se uzdrže od senzacionalističkog izveštavanja, relativizacije i opravdavanja nasilnika u slučajevima ubistava žena i drugih vidova rodno zasnovanog nasilja, naglasio je Pašalić.

Vlada Srbije je 2017. godine proglasila 18. maj za Dan sećanja na žene žrtve nasilja, a na osnovu predloga koji je potpisalo 8.000 građanki i građana koji je podržao i Zaštitnik građana. Datum je odabran u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.