Jovanović: Otvaranje vrtića izlaže vaspitače i decu nepotrebnoj opasnosti

Vesti 16. maj 202011:32 > 11:35
FoNet/Ognjen Stevanović

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da bi potpuno otvaranje obdaništa, koje je gradska vlast najavila za ponedeljak, moglo da dovede "vaspitače, decu i sve građane u dodatnu i nepotrebnu opasnost".

Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, naveo je da su zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak odlučili da svi vrtići od ponedeljka rade u punom kapacitetu, odnosno da će u obdaništa moći da idu sva deca.

POVEZANE VESTI

„Izražavamo zabrinutost i sumnju da je ovakva odluka politički motivisana i doneta kako bi se ubrzale izborne radnje i građanima poslala poruka da je opasnost od zaraze manja nego što zapravo jeste“, kazao je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je naveo da vaspitači u predškolskim ustanovama u Beogradu nisu testirani na koronavirus, i ukazao da zbog toga postoji mogućnost da se ponovi situacija od pre nekoliko dana iz vrtića u Vlasotincu, gde je osoba koja je radila na prijemu dece naknadno dobila nalaz da je pozitivna na virus.

Jovanović je takođe postavio pitanje da li su zaposleni u predškolskim ustanovama dobili sva neophodna sredstva zaštite za tako povećan obim posla.

„Odbornička grupa SzS poziva struku da zauzme jasan stav o tome da li su još uvek na snazi mere prevencije širenja zaraze virusom korona ili ne, i da li je u ovom momentu bezbedno da vrtići rade u punom kapacitetu. U Vesića i Gaka definitivno niko ne može da ima poverenje“, naveo je Jovanović.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.