Popović: Fakulteti treba da procene opravdanost umanjenja školarine

Vesti 15. maj 202020:25 > 20:28
N1

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da će biti razumevanja za studente čiji su roditelji ostali bez posla da mogu da plate školarinu u više rata, ali da je na fakultetima da procene da li je opravdano umanjivanje školarine.

Popović je tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije istakla da je vreme da se prione na posao i da studenti budu proaktivni te da nema razloga da bude blažih kriterujuma.

Kazala je da su fakulteti sve vreme trajanja vanrednog stanja i pre toga, u vreme vanredne situacije, pratili sve akcije koje su sprovođene, a posebno prelaz na nastavu na daljinu.

Navodi da je većina studenata koji su samofinansirajući već ispunila svoje obaveze, jer je bilo vreme da se to uradi do sredine marta.

„Za one koji imaju neispunjene obaveze, sigurno će biti razumevanja da se plaća u više rata, da se vidi da li postoji osnova za eventualno umanjenje, ali to je na fakultetima da procene da li je opravdano ili ne“, rekla je ona.

Popović je rekla da je iznenađena rezultatima istraživanja sajta najstudent.com, prema kojem svaki deveti student smatra da je nastava dobro organizovana tokom vanrednog stanja. Što se tiče navoda da profesori nisu bili dostupni, kazala da nema osnova za takvu tvrdnju.

„Postojali su određeni individualni problemi na koje se reagovalo, ali ovako negativna ocena nikome ne pomaže i plašim se da ne predstavlja osnovu za traženje blažih kriterijuma“, dodala je ona.

Rekla je da su studenti baš u vreme kada su silom prilika bili kod kuće imali čime da se bave i smatra da može mnogo toga da se uradi u narednom periodu, kada će biti intenzivnih konsultacija.

„Neophodno je da studenti budu proaktivni. Ako imaju problem, neka se obrate nastavniku, ako imaju organizacioni problem, neka se jave studentskom predstavniku“, istakla je ona.

Dodala je da je svaki ulazak na fakultet sada drugačiji, uz obaveznu dezinfekciju nogu i ruku, i proveru da li se nosi maska.

„Pismeni ispiti će biti verovatno jedno od rešenja za veći deo studenata koji treba da polažu, uz pažljivo rukovanje papirnim materijalom“, naglasila je ona.