Stojanović: Srbija je postala zemlja takmičarskog autoritarizma

Vesti 15. maj 202017:37 > 17:47
N1/arhiva

Državna kontrola medija je sve jača, a problemi sa izbornim procesom samo su dodatno ubrzali svrstavanje Srbije u hibridne režime, ocenio je politikolog Boban Stojanović, dok je autor izveštaja Fridom hausa za Srbiju Miloš Damnjanović istakao da je ocena stanja demokratije u Srbiji svake godine opada po malo.

Stojanović je za portal European Western Balkans (EWB) podsetio da je Srbija pre dve godine već pala u delimično slobodne zemlje, a naredni korak je bio pad iz polukonsolidovanih demokratija u hibridne režime.

„U zavisnosti od politikoloških teorija, to su režimi koji imaju demokratske institucije i procedure, ali je stepen autoritarnosti vlasti toliki da se obesmišljuju i političke institucije i procesi poput izbora“, objasnio je Stojanović.

Stojanović je istakao da je, po njemu, Srbija „takmičarski autoritarizam, upravo jedan tip hibridnog režima“.

“Sve ovo se već nekoliko godina kuva u Srbiji, sada je samo Fridom haus to ozvaničio u svom izveštaju”, predočio je Stojanović.

Damnjanović: Srbija je zarobljena država

Damnjanović je za Glas Amerike rekao da je pad Srbije osetan po različitim parametrima, među kojima su integritet ili tok izbornog procesa, stanje slobode medija i ukupno stanje demokratičnosti.

„Mi imamo zarobljenu državu, jednu veoma jaku vladajuću partiju koja je stvorila veoma snažnu i organizovanu mašineriju na svim nivoima vlasti. Uspela je da razori opoziciju, da je atomizuje. To je vrlo organizovan partijski aparat koji kontroliše celu državu, što se polako širi i na ekonomiju i na sve pore državne administracije“, naveo je Damnjanović.

On dodaje da je problem „zarobljenosti države“ postojao i ranije, ali da je bio prikriven zbog postojanja političkog i partijskog pluralizma pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine.

Damnjanović je rekao i da mediji, na jednoj ili na drugoj strani, hrane to stanje ušančenosti u rovove, dok dominacija medija sa jedne strane uspeva da stvori sliku koju jedan deo javnosti doživljava kao realnost.