UST: Bezuman čin nasilja, najveće kazne napadačima na Petronijevića i Pekovića

Vesti 15. maj 202010:32 > 11:12
Izvor: N1

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) je najoštrije osudilo "bezuman čin nasilja u centru Beograda prema kolegama Goranu Petronijeviću i Novici Pekoviću" i zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. Napad je osudila i Advokatska komora Beograd, kao i Ministarstvo pravde koje je pozdravilo brzu reakciju nadležnih i hapšenje osumnjičenih.

„UST pozdravlja napore koje MUP preuzima radi otkrivanja identiteta ostalih napadača i upozorava da obesno ponašanje i fizička upotreba sile nikada nije i neće biti prihvatljiva, te da je jako važno da se ista na odgovarajući način sankcioniše i pruži zaštita svim građanima, pa tako i kolegama koji su godine rada proveli na vrlo odgovornim pravosudnim funkcijama“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik UST Nenad Stefanović.

Istaknuto je da se očekuju „maksimalne sankcije koje će sprečiti svako dalje nasilje na ulicama, odnosno ostvariti svrhu generalne prevencije“.

Dvojica napadača pretukla su advokata Gorana Petronijevića i penzionisanog sudiju i nekadašnjeg predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Novicu Pekovića. Oni su privedeni.

Ministarstvo pozdravilo brzu reakciju nadležnih

Ministarstvo pravde osudilo je napad na advokata Petronijevića i Pekovića i pozdravilo brzu reakciju nadležnih organa u otkrivanju osumnjičenih.

Iz ministarstva su istakli da osuđuju svaki vid nasilja, a posebno nad advokatima i nosiocima pravosudnih funkcija, koji se, kako su naveli, svakodnevno bore da zaštite prava građana i pravni poredak zemlje.

AKB: Napad na sve nas

Advokatska komora Beograda (AKB) saopštila je da zahteva da počinioci napada budu identifikovani i krivično-pravno sankcionisani.

„Napad na svakog našeg kolegu predstavlja napad na sve nas, kojim se pokušava zastrašiti advokatura kao samostalna i nezavisna profesija“, navodi se u saopštenju.

AKB dodaje da je u više navrata ukazivala javnosti na važnost sprovođenja potpune i delotvorne istrage u slučajevima napada na advokate, koji moraju uživati jednaku krivično-pravnu zaštitu kao sudije i javni tužioci.