CINS: Neke škole ignorisale obavezu nastave za decu sa poteškoćama u učenju

Vesti 14. maj 202013:54 > 14:00
Podeli:
Izvor: N1

Tokom vanrednog stanja neke škole nisu organizovale nastavu za decu sa poteškoćama u učenju, tvrde roditelji koji su se javili Centru za istraživačko novinarstvo Srbije, iako su to morale da urade, preneo je CINS.

Tamo gde se takozvana nastava po individualnom obrazovnom planu (IOP) odvijala bilo je mnogo problema, pojedini nastavnici nisu slali zadatke, deca nisu dobijala adekvatne materijale, nedostajali su tehnički uslovi da prate nastavu, a roditelji zameraju i što rad dece sa stručnim licima nije nastavljen, makar onlajn.

CINS je do tih podataka došao na osnovu iskustava 98 roditelja i staratelja.

U Srbiji ima oko 22.500 učenika koji se školuju po IOP što je nešto manje od tri odsto svih učenika u osnovnim i srednjim školama u zemlji.

To su đaci kojima je potrebna dodatna podrška jer imaju teškoće pri učenju, smetnje u razvoju, invaliditet, žive u težim uslovima, a retki među njima su napredni u odnosu na prosečnog đaka, pa je za njih program proširen.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, škole su morale da organizuju nastavu po IOP i u vanrednom stanju, a nastavnici je trebalo da izrade posebne materijale za đake kojima je to potrebno. Prema saznanjima CINS, najmanje devet osnovnih i srednjih škola su se oglušile o tu naredbu.

Od 98 roditelja i staratelja koji su odgovorili na CINS upitnik, svaki sedmi je naveo da se nastava po IOP uopšte ne sprovodi u vreme vanrednog stanja. Umesto toga, neki su materijale za rad sa decom ili savete dobijali od udruženja, ličnih pratilaca ili defektologa.

Većina škola koje su decu ostavile bez IOP, navode ispitanici, za to nije dala jasno obrazloženje.