Agencija: CRTA podnela prijave pre raspisivanja izbora, ne važi rok od pet dana

Izbori 2020 13. maj 202014:05 > 14:09
N1

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da prijave koje je podnela organizacija CRTA protiv nekoliko funkcionera u vezi sa navodnom zloupotrebom javnih resursa ili funkcije nemaju status prijava potencijalne zloupotrebe tokom izborne kamapanje, jer su podnete pre raspisivanja izbora.

U saopštenju se ističe da se zbog toga rok od pet dana za postupanje Agencije ne odnosi na takve prijave, nego isključivo na one, koje ukazuju na moguće kršenje propisa tokom izborne kampanje.

POVEZANE VESTI

„Pre raspisivanja izbora, CRTA je podnela devet prijava protiv funkcionera na različitim nivoima – od direktora osnovne škole do predsednika Vlade Republike Srbije, koje se nalaze u različitim fazama odlučivanja. O ishodu već okončanih postupaka podnosilac prijave uredno je obavešten, što će biti slučaj i sa preostalim, po završenom postupku“, ističe se u saopštenju.

Agencija podseća da je Republička izborna komisija u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o uvođenju vanrednog stanja prekinula sve izborne radnje.

„S obzirom na to da je doneto Rešenje o nastavku izbornih radnji, Agencija i ovim putem poziva sve učesnike na odgovorno ponašanje i poštovanje zakona te ističe da će o prijavama, koje ukazuju na moguće kršenje Zakona o Agenciji i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, postupati u propisanom roku“, navodi se u saopštenju.