Potvrđene optužnice protiv tri osobe za štetu nanetu poveriocima Baninija

Vesti 13. maj 202013:46 > 13:57
Shutterstock

Nepravnosnažnim rešenjem Višeg suda u Zrenjaninu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u tom gradu od novembra prošle godine, podignuta protiv tri osobe iz Kikinde za koje se sumnja da su naneli milionsku štetu poveriocima Banini trejda, privrednom društvu Banini i da su oštetili javne prihode.

Optužnica je podignuta protiv R.S, B.M. i D.J.

Okrivljenima R.S. i D.J. se stavlja na teret da su kao odgovorna lica privrednih društava Banini trejd i Banini iz Kikinde, omogućili B.M. da naplatom menica pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 167,9 miliona dinara na štetu stečajnih poverilaca Banini trejda, a u iznosu od 121,7 miliona na štetu stečajnih poverilaca privrednog društva Banini iz Kikinde.

Oni su takođe u poreskim prijavama navodili neistinite podatke, čime su R.S. i D.J. oštetili javne prihode u iznosu od 50,4 miliona dinara, dok su B.M. i D.J. u istom iznosu neosnovano iskazali iznos za povraćaj i poreski kredit.

Dodaje se da je R.S. bez osnova otpisao potraživanje prema jednom fizičkom licu u iznosu od 20 miliona dinara, a da su druge dve osobe prikrivanjem podataka od značaja za utvrdjivanje poreza i doprinosa, izbegli njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 79 miliona dinara.