Kostreš: Bez decentralizacije nema ekonomskog razvoja i demokratizacije zemlje

Izbori 2020 13. maj 202011:02 > 11:04
Bojan Kostreš
N1/arhiva

Bojan Kostreš, jedan od lidera koalicije Ujedinjena demokratska Srbija, rekao je da smatra da nema ekonomskog razvoja i demokratizacije bez suštinski izmenjene unutrašnje organizacije naše zemlje.

„Rigidna centralizacija, koja je koncentrisala svu vlast u rukama nekoliko ljudi, osim što je neefikasna, uzrok je zaostajanja i kočnica razvoja čitave Srbije. Pogubna centralizacija je glavni uzrok neefikasnog sistema, koji je od Vojvodine i centralnog dela Srbije napravio zaostale predele koji se ubrzano prazne od stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Kostreš je istakao da decentralizacija i regionalizacija Srbije moraju početi od vraćanja ingerencija AP Vojvodine, ali i stvaranja drugih regiona koji bi ograničavali centralnu vlast i brinuli o razvoju svog kraja.

„Sve najrazvijenije i najdemokratskije evropske države su široko decentralizovane. U njima postoji jasna podela vlasti između centra i regionalnih uprava. Decentralizacijom i širokim ovlašćenjima za regionalne uprave, vlast se približava građanima čime se stvaraju uslovi za brže i efikasnije rešavanje problema ljudi, jer će to raditi oni koji bolje poznaju njihove stvarne potrebe“, istakao je Kostreš.

Iz UDS su naglasili da je sistem u kome se sva vlast i svi prihodi koncentrišu u jednom centru loš i nedemokratski, kao i da ne može biti u korist građana. Dodali su da bi zdravstveni sistem mnogo efikasnije funkcionisao da su sve ingerencije na nivou pokrajinskih ili lokalnih vlasti.

„Nedopustivo je da se o problemima poljoprivrede odluke donose u beogradskim kabinetima, a ne u Vojvodini ili Šumadiji. UDS želi to da promeni. Stvorićemo modernu državu koja će efikasno rešavati probleme građana. Vlast koja je bliža građanima i bolje ih razume. Evropska Srbija će biti razvijena i decentralizovana i samo takva može biti garant demokratskog društva po meri svih građana“, zaključeno je u saopštenju dostavljenom medijima.