BIRN: Funkcioner Ministarstva pravde putovao na poziv firme ministarkinog muža

Vesti 12. maj 202020:02 > 20:12
N1

Mileta Radojević, koji se nalazi na čelu Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, otputovao je na poslovni put u Berlin u februaru 2020. na poziv češke firme NITES, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, suprug ministarke pravde Nele Kuburović, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Iz Ministarstva pravde navode da ni ministarstvo, niti druge institucije „koje su pod njegovom nadležnošću, nemaju nikakav zaključeni ugovor ili poslovnu saradnju sa firmom NITES“, dok iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama navode da je češka firma bila samo posrednik za uspostavljanje saradnje.

POVEZANE VESTI

Ministarka pravde Nela Kuborović je 1. maja saopštila da ona „ni na koji način“ nije povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug Bojan Kisić, „niti je u mogućnosti da utiče na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta“, objavljeno je na sajtu javno.rs.

Bila je to njena reakcija na saznanja BIRN da je firma na čijem čelu se nalazi suprug ministarke pravde i brat članice Kriznog štaba doktorke Darije Kisić Tepavčević potpisala unosne ugovore sa javnim preduzećima i ministarstvima u vrednosti od oko 26,8 miliona evra.

Iz odgovora koje je BIRN dobio iz Ministarstva pravde i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama nejasno je koja je uloga NITES u organizaciji putovanja predstavnika srpskih institucija u Berlin na prezentaciju koju je održavala druga češka firma u saradnji sa nemačkim partnerima.

Na sajtu Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama vest o ovom putovanju počinje rečima „na poziv češke firme NITES…“, ali u samom pozivu koji je upućen Ministarstvu pravde, odnosno Upravi, a koji BIRN objavljuje, ova firma nigde se ne pominje.

Poziv na prezentaciju projekta iReparo koja treba da omogući digitalizaciju oštećenih ili uništenih dokumenata, poslala je u januaru 2020. češka firma ILC FACTORY, koja ovaj projekat sprovodi zajedno sa nemačkim institutom Fraunhofer IPK.

Iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde kažu za BIRN da je firma NITES samo posrednik za uspostavljanje saradnje i dodaju da je troškove posete snosila firma ILC FACTORY.

Na putovanje je otišla je petočlana srpska delegacija, koju su činili i predstavnici Istorijskog arhiva Beograda – direktor Dragan Gačić i pomoćnik direktora Jelena Nikolić, ali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Aleksandra Tomić i Slobodan Radovanović.

„Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici MUP, uzimajući u obzir važnost reparacije uništenih dokumenata kao dokaza u krivičnom postupku“, navodi se u odgovoru Uprave za BIRN.