Privedena osoba koja je palila ulaze po Kotežu, građani još ne spavaju od straha

Vesti 11. maj 202018:59 > 19:42
N1

Policija je privela osobu osumnjičenu za seriju podmetnutih požara u beogradskom naselju Kotež. Za nedelju dana, u ovom inače mirnom kraju, zapaljeno je šest ulaza. Žrtava nije bilo, ali je materijalna šteta ogromna. Stanovnici Koteža i dalje žive u strahu.

U noći između prvog i drugog maja, Slavicu Pajčin je probudio dim. Dok je suprug još uvek spavao, pogledala je kroz špijunku i videla buktinju.

„Ja sam njega podigla i rekla: ‘Ovo nešto nije u redu’. Dim je išao kroz ovo šupljikavo, uvek ima šupljine pored vrata. I odmah sam zvala vatrogace. Kad su sanirali, mi smo izašli da pitamo šta da radimo, ovde je bilo gareži sačuvaj bože“, priča Slavica.

POVEZANE VESTI

Njena prva komšinica Nikolija Šunjevrić, majka troje dece, sticajem okolnosti nije bila u svom stanu. Zid iza koga je buknuo požar, nalazi se u sobi u kojoj inače spava njena desetomesečna beba.

„Hvala bogu što nisam bila tu, jer verovatno ne bismo danas bili ovde da smo tu noć bili kod kuće. I dalje me je strah. Ne spavam, komšinica koja je bila budna tu noć i dalje ne spava. Ja sam na balkonu, komšinica je na prozoru s druge strane, jer i dalje imamo strah da će nas ponovo neko zapaliti“, kaže Nikolija.

Te noći u Kotežu gorelo je pet ulaza, da bi prošlog četvrtka planuo još jedan. Svi su imali identičan potpis – požari su podmetani u podrumu ili na najvišem spratu. Deset dana kasnije, policija je uspela da pronađe piromana.

„Obaveštavamo Vas da je policija, po prijavi građana da je neko 1. i 7. maja ove godine ubacio zapaljene krpe u nekoliko ulaza u zgrade u Kotežu, identifikovala, privela i saslušala osumnjičenu osobu. Prvo osnovno javno tužilaštvo naložilo je policiji dostavljanje izveštaja“, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Iako su tabloidi preneli vest da se radi o petnaestogodišnjaku, kako N1 nezvanično saznaje, osumnjičeni je punoletan. Pojedini mediji i građani dovodili su požare u vezu sa bakljadama koje su tih dana organizovane širom Srbije, ali zatupnica Udruženja građana „Kotež“ Danijela Netorović kaže da će sačekati zvanične podatke iz istrage.

„Ne bih da nagađamo. Policija treba da reši te slučajeve, pa naravno, i da nam da informacije ko su ljudi koji su podmetnuli požare. Zaista ne znam“, ističe ona.

Prema njenim rečima, u policiji im je još prošle nedelje rečeno da istražni organi znaju ko stoji iza paljevina. Informaciju da je osumnjičeni priveden, zvanično, nisu dobili.