Bošnjačko nacionalno veće oduzelo mandat Muameru Zukorliću

Vesti 11. maj 202018:47 > 18:51
N1

Bošnjačko nacionalno veće odlučilo je na sednici da oduzme većnički mandat Muameru Zukorliću, nosiocu liste "Matica bošnjačka" i lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Zukorić je i predsednik odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije.

U saopštenju se navodi da je Zukorliću mandat oduzet „jer više od godinu dana nije učestvovao u radu Vijeća“, čime su se stekli uslovi da mandat bude dodeljen sledećem sa njegove liste.

Zukorlić je u izjavi za list Danas ocenio je da je oduzimanje mandata „politička provokacija na koju će hladnokrvno reagovati“, odnosno, da neće odgovoriti ni na koji način.

„Ovakvo ponašanje ukazuje da je BNV privatizovano od dve političke grupacije i da uopšte ne služi nacionalnim interesima Bošnjaka, već isključivo ličnim i partijskim interesima, uključujući i zloupotrebu budžetskih sredstava“, naveo je Zukorlić.

On je dodao da na sednice BNV nije dolazio jer mu je, kako je istakao, na konstitutivnoj sednici bila ugrožena bezbednost.

Saziv BNV čini 35 većnika, od kojih lista „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina ima 14 mandata, „Matica bošnjačka“ 13, a lista „Vakat je“, bliska Sandžačkoj demokratskoj partiji, osam mandata.

Na sednici je takođe usvojen je završni račun za prošlu i donet finansijski plan za ovu godinu.

Razrešeni su i imenovani pojedini članovi odbora BNV, ali u saopštenju niije precizirano o kojim se članovima radi.