Prvanović: Da se oglasi SANU o pitanjima koja su od najvećeg značaja za društvo

Vesti 10. maj 202019:49 > 19:54
N1

Profesor sa Instituta za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović pozvao je Srpsku akademiju nauka i umetnosti da preuzme ulogu koju ima i da se oglasi o pitanjima koja su od najvećeg značaja za društvo.

U otvorenom pismu predsedniku SANU Vladimiru Kostiću, Prvanović ukazuje da smo ovih dana svedoci dramatične eskalcije opasnosti po narod i državu i upozorava da suprotstavljeni politički stavovi i gledišta mogu lako da prerastu u antagonizam praćen nasiljem, što neizostavno i hitno mora da se spreči.

On navodi da Srpska akademija nauka i umetnosti godinama stoji po strani, izbegavajući da se savetodavno izjasni i o pitanjima od najveće važnosti za naše društvo, iako je bilo sijaset prilika kada su naše najumnije glave mogle i morale da ukažu na opasnosti koje nam prete i da predlože rešenja problema.

„Kamo sreće da grešim, ali možda je ovo poslednja prilika da učinite nešto.Makar to i ne bilo predviđeno zakonima i propisima, društveni značaj Akademije vas obavezuje na iskorak u pravcu sprečavanja prerastanja trenutne situacije u rasulo i sveopšti haos“, rekao je Prvanović.

„Zato vas molim i pozivam, dodao je, da kao predsednik Akademije iskoristite autoritet koji imate i pozovete najvažnijnije političke aktere u zemlji na dijalog o pronalaženju izlaza iz ove opasne situacije, a verujem da bi se svi oni odazvali vašem pozivu i da biste njihovim okupljanjem doprineli smirivanju tenzija. Molim vas da sada ne budete nemi, jer vaš današnji glas razuma može da spreči sutrašnje krike i jauke“, poručio je Prvanović.