Serija štrajkova glađu ispred Skupštine, svako ima svoj zahtev, ali niko odgovor

Vesti 10. maj. 202017:33 > 19:28
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Neočekivani pokretač današnjih događaja ispred Skupštine Srbije bio je samostalni poslanik Miladin Ševarlić. Šokiran izjavom ruskog ambasadora da treba menjati rezoluciju 12 44, ali i pod utiskom jedne pogrešno interpretirane stare izjave predsednika Srbije, Ševarlić je posumnjao na izdaju Kosova i Metohije i tražio da o tome govori u raspravi u parlamentu, ali je predsednica Skupštine to odbila.

Ševarlić se zapitao da li Skupština služi za sprovođenje jednoumlja vladajuće stranke. Revoltiran, on je odlučio na drastičan čin.

N1: Zbog čega ste se odlučili na štrajk glađu?

POVEZANE VESTI

Ševarlić: Zbog toga što je Srbija na ivici sukoba. Zadnjih godinu i po dana upozoravam na to. Ja ne želim Srbiju sa podeljenošću ovakvom, a da se ne zna šta su ciljevi. I dosta je više partiokratskih interesnih sekti. Odmah potom, nekadašnjem kolegi sa izborne liste, pridružio se predsednik Dveri Boško Obradović.

Tvrdi i da ovaj štrajk glađu nije isti kao onaj Tomislava Nikolića iz 2011.

Obradović: Ja ne glumim. I ovo nije nikakav opozicioni miting na čijem kraju kraju ja izmišljam taj štrajk glađu jer ne znam šta da radim posle tog mitinga. Ovo je totalno spontani ljudski čin, nadahnut potezom profesora Ševarlića.

Na još jedan čin nije trebalo dugo čekati.

„Želim da obavestim narodne poslanike da ćemo koleginica Sandra Božić i ja da izađemo ispred Narodne skupštine i da stupimo u štrajk glađu dok Tužilaštvo u Srbiji ne bude reagovalo na fašističke ispade Boška Obradović, rekao je Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS.

Ispred Skupštine postaje zanimljivije nego unutra. Naprednjaci iznose stolice iz parlamenta, i, kako kažu, traže odgovornost za napad na poslanika Marjana Rističevića koji se dogodio u petak.

N1:Zašto niste odmah počeli sa štrajkom glađu, posle napada?

Martinović: Zato što smo hteli da ostavimo Tužilaštvu vreme da reaguje i da primeni zakon. Prošlo je dva dana, Tužilaštvo nije reagovalo i mi smo rešili da evo na ovaj način pozovemo Tužilaštvo da konačno počne da radi svoj posao. Zakon mora da bude jednak za sve.

Poslanica Sandra Božić uporedila je scene od petka u Skupštini sa ubistvom Ranka Panića iz 2008. „Takav slučaj se ne sme ponoviti“, kaže ona.

N1:: Da li je Ranko Panić stradao od prekomerne upotrebe sile od strane policije?

Božić: Ranko Panić je stradao zbog režima Dragana Đilasa.

N1: Ko je tada bio ministar policije?

Božić: Vi ćete me pitati dok ne dobijete odgovor koji vi želite.

N1: Ko je tada bio ministar policije? Evo, vi možda bolje znate?

Martinović: Za vas sa N1 Aleksandar Vučić je bio ministar policije.

N1: Da li je ministar policije bio Ivica Dačić?

Martinović: Vi imate vaš svet, u kome je Aleksandar Vučić kriv za sve.

N1: Da li je ministar policije bio Ivica Dačić? Zašto nećete da odgovorite? Da li je ministar policije bio Ivica Dačić?

Veče se bliži, Naprednjaci imaju stolice, Miladin Ševarlić svoja dva jastuka, a Boško Obradović je dobio jastučiće od jedne građanke. Stigla je i ograda.