U Novom danu o dešavanjima u Skupštini, štrajku glađu poslanika…

Vesti 10. maj. 202014:42 > 14:46
Podeli:
Izvor: N1

Više narodnih poslanika stupilo je u štrajk glađu. Samostalni poslanik Miladin Ševarlić jer je u nemogućnosti da pokrene skupštinsku raspravu o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244. Pridružio mu se potom i lider Dveri poslanik Boško Obradović. Odmah za njima, iz Skupštine su izašli i takođe stupili u štrajk glađu i narodni poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene tužilačku istragu protiv Boška Obradovića.

Pratimo dešavanja u i ispred Skupštine Srbije. 

Štampu listamo sa novinarkom nedeljnika Vreme Jovanom Gligorijević.

Iako su popustile mere u suzbijanju koronavirusa, stručnjaci ponavljaju da je i dalje ključno fizičko distanciranje i korišćenje zaštitne opreme – maski i rukavica – u zatvorenom prostoru. Aktuelnu epidemiološku situaciju analizira epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović. 

Svi vrtići su dezinfikovani, tretirane su zelene površine, na posao se vraća 5.890 zaposlenih za prijem između 20.000 i 25.000 dece u privatne i državne vrtiće, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Kako će rad vrtića funkcionisati i šta je važno da roditelji znaju? Proveravamo u jednom od beogradskih vrtića. 

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji je 11. maj. Je li trenutno bezbedno dati krv i gde svi koji zele to mogu obaviti?

UN su izrazile zabrinutost zbog uticaja pandemije koronavirusa na meoteorološke posmatračke sisteme jer se smanjio avionski saobraćaj, a time i prikupljanje podataka. Globalni sistem osmatranja Svetske meteorološke organizacije osnova je svih meteoroloških i klimatoloških usluga. Kakav je uticaj pandemije na klimu? U Novom danu o tome govori meteorolog Vladimir Đurđević. 

Neformalno udruženje građana „Ne dam kej“ poslednjih dana istaklo je zahteve koje se odnose na uređivanje zelenog pojasa oko tog dela keja. Situacija se posebno zakomplikovala nakon što su građani, kako navode, nedavno zatekli građevinske mašine koje raskopavaju nasip za odbranu od poplava radi izvođenja instalacija za jedan splav koji se nalazi kod bloka 70. O tome kako dalje planiraju da sprovode svoje inicijative i šta očekuju od gradskih vlasti proverava naša reporterka. 

Sport se polako, ali sigurno vraća u normalu. Globalna pandemija i dalje je na snazi, ali popuštanja restriktivnih mera kada je sport u pitanju potvrđuju da je sve bliži dan kada kada će, koliko to bude moguće, na terenu ponovo biti fudbaleri, košarkaši… Razgovaramo sa novinarom Sportkluba Ilijom Kovačićem.