Gosti N1: Postali smo zemlja sveznalica i mudraca, samo lekari treba da savetuju

Vesti 10. maj 202010:52 > 11:09
REUTERS/Marko Đurica

Prof. dr Dragan Delić, infektolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i bivši direktor Klinike za infektivne bolesti KCS ocenio je u Novom danu da je otvoreno jedno šire pitanje - da "u našoj zemlji svi pričaju o svemu". "Svako zna sve, svi smo postali eksperti za sve oblasti. Postali smo zemlja sveznalica i mudraca", kaže on. Marko Oljača kaže da televizije "nisu dobile nacionalne frekvencije za promociju šarlatanstva", kao i da niko ne bi smeo da daje savete osim lekara.

Više od 300 profesora, lekara i zdravstvenih radnika priključilo se Javnom apelu, kojim pozivaju nadležne institucije da reaguju i ukazuju na promovisanje naučno neutemeljenih metoda lečenja virusa kovid-19, od strane pojedinaca, na televizijama s nacionalnom frekvencijom.

POVEZANE VESTI

Inicijator apela Marko Oljača kaže da je to, između ostalog, „jedna vrsta borbe za dostojanstvo pre svega lekarske profesije, ali i samih profesora mediciskih fakulteta“.

„Broj potpisa koji smo prikupili govori o potrebi da se sami lekari izjasne o procesima u društvu koji na jasan način unižavaju sve ono što oni pokušavaju da rade. Prikupljamo potpise do ponedeljka u 17h, nakon toga ćemo u formi peticije da konkretizujemo svoje zahteve“, kaže on.

Prof. dr Dragan Delić kaže da je ovo bio povod da se otvori jedno šire pitanje, koje ima svoju dubinu i značaj, a to je da „u našoj zemlji svi pričaju o svemu“.

„Svako zna sve, svi smo postali eksperti za sve oblasti. Postali smo zemlja sveznalica i mudraca, to je bilo čak simpatično u fudbalu i politici, ali kada se radi o zdravlju nije“, kaže on.

N1

Jedan od najstarijih etičkih principa koji postoje u humanoj medicini je ne naškoditi bolesniku, dodaje Delić.

„Kada su u pitanju lekovi, primarno što gledamo je da taj lek ne napravi štetu, tek posle govorimo o efikasnosti lečenja. Lekovi jesu nešto što je donelo blagodet stanovništvu, ali mogu da donesu i probleme. Imao sam priliku da vidim oštećenja, čak i smrtne ishode kod lekova koji su registrovani, a da ne govorim o onima koji nemaju odobrenje“, kaže Delić.

Oljača ističe da primera nadrilekarstva ima mnogo.

„Već decenijama su tu prisutni. Ovo što se dešavalo na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, pre svega oko Željka Mitrovića je samo vrh ledenog brega. Što se tiče ozonizacije krvi koja je praktično predstavljena kao jedan od terapijskih modela za lečenje koronavirusa, to je samo jedan primer unošenja zablude u društvu koje nema nikakvu zdravstvenu kulturu i prosvećenost, kada je sam virus dobrim delom i za samu medicinsku struku nepoznanica“, kaže Oljača.

Dodao je da zvanično postoje četiri terapije, a da se ozonizacija nigde zvanično ne koristi.

„Niti postoje bilo koji naučni dokazi da to ima bilo kakva pozitivna svojstva, osim što postoji jedna studija u Španiji, od koje se ne očekuje previše“, kaže Oljača.

Prema njegovim rečima, u digitalnom dobu mediji igraju veoma važnu ulogu u formiranju javnog mnjenja.

„Tu nema nikakvog spora. Drugo je pitanje koliko se inače medijski radnici ponašaju odgovorno, koliko ozbiljno pristupaju različitim temama, posebno je to osetljivo kada se radi o zdravlju stanovništa. Niko sem lekara ne bi smeo da daje savete zdravstvene prirode, jer ta vrsta saveta može da ugrozi zdravlje. Nažalost, mi smo svedoci da pogotovo mediji sa nacionalnom frekvencijom, koja je nacionalno dobro, promovišu sve ono što ne bi trebalo da se promoviše. U tome prednjače dve televizije – Pink i Hepi, oni nisu nacionalne frekvencije dobili da promovisali šarlatanstvo i jedan paranormalni pristup životu. Mi smo tu imali, pored Željka Mitrovića, tu postoji niz bizarnih pojava, u poslednje vreme jedna od bizarnijih pojava je i doktor Nestorović, imali smo Miroljuba Petrovića…“, kaže Oljača.

N1

Kaže da još nema nikakve rekcije, a da „ne traže ništa više od onoga što je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, REM, novinarskih udruženja, lekarske komore i Batuta, koji se povodom ovog pitanja nije izjašnjavao“.

Delić kaže da godinama već priča da „plivamo u jednom mikrobnom moru i da živimo u svetu mikoorganizama“.

„Niko ne može da živi pod staklenim zvonom. Samo se menja repertoar infektivnih bolesti. Dajte da se pomirimo u ovom trenutku da nismo sami na planeti, da postoje mikroorganizmi“, kaže on.

Pandemija, dodaje, nije smela da se desi.

„To je greška civilizacije, našeg neznanja, naše neopreznosti, neobaveštenosti, kasno reagovanje. U našim životima postoje promišjene mere, planske mere, ali i iznuđene mere. Čini mi se da su na scenu došle one iznuđene, planske i promišljene su bile retke. Morali smo se pripremiti na ovako nešto“, kaže.

Delić ističe da možemo značajno redukovati pojavu i učestalost infektivnih bolesti.

Oljača kaže da „antinaučnost moramo odbaciti kao diskurs“.

„Mislim da je to jedan od preduslova za razvoj društva“, kaže Oljača. 

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.