Joksimović: Ne stavljamo na kantar ko je i kad pomogao, pomoć EU je stalna

Vesti 10. maj. 202008:55 > 09:00
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija ne stavlja na kantar ko je kad i koliko pomogao, kao i da je pomoć EU trajna, a ne samo momentalna.

„Odnosi u svetu se menjaju i dolazi do prestrojavanja i prebrojavanja. Tako smo mogli čuti različite interpretacije uloge različitih velikih sila u vezi s pandemijom. I tek ćemo čuti“, rekla je Joksimović za Politiku.

Ona je to rekla odgovarajući na komentar da su se u evropskim medijima proteklih nedelja čule osude da je Srbija iz političkih razloga potcenjivala pomoć EU i neodmereno veličala kinesku i rusku.

„Mislim da smo kao zemlja i narod pokazali da vrednujemo svaku pomoć i da ne stavljamo na kantar ko je kad i koliko pomogao“, rekla je Joksimović.

Kako je navela, pomoći EU Srbiji je trajna i sistemska, a ne samo momentalna, a znatna sredstva iz evropskih fondova godinama su usmeravana na jačanje kapaciteta Srbije u zdravstvu, i u policiji, javnoj administraciji, lokalnoj samoupravi, ekonomiji, infrastrukturi.

Prema njenim rečima, najveći broj investicija dolazi upravo iz EU i zemalja članica, a sve to je Srbiju učinilo spremnijom i otpornijom na krizu.

Govoreći o predstojećim izborima, Joksimović je rekla da „ništa nedorečeno i smutno nema u načinu i uslovima vođenja izbornog procesa u Srbiji“.

Kako je rekla, izvestilac EP Bilčik i kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Tanja Fajon učestvovali su u tri runde medijacije, i u međuvremenu su svi dogovori o unapređenju izbornih uslova sprovedeni.

„Izborne radnje se nakon ukinutog vanrednog stanja nastavljaju i Srbija na temelju najboljih evropskih vrednosti i praksa ulazi u redovne parlamentarne i lokalne izbore. Građani Srbije će na demokratski način odlučiti o politici koju žele i ljudima koji će je sprovoditi“, naglasila je Joksimović.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.