Veterani protesta na kragujevački Đački trg izneli šerpe i pištaljke iz 90-ih

Vesti 09. maj 202022:36 > 22:38
Podeli:
Izvor: N1/Milan Nikić

Građanski otpor Kragujevac organizovao je u subotu uveče na Đačkom trgu podršku akciji "Bukom protiv diktature", a okupljeni su u 20.05 nekoliko minuta lupali u šerpe, zviždali i duvali u pištaljke i trube. Među nekoliko desetina okupljenih najglasniju buku pravili su "veterani" protesta koji su poneli svoje šerpe i pištaljke iz 90-tih godina.

Penzionerka Dragana Milutinović lupala je u poklopac koji je sa ponekom ogrebotinom „preživeo“ i proteste protiv režima Slobodana Miloševića.

„Čuvam ovaj poklopac od 90-tih, od kada traje ova borba, a trajaće sve dok se ne skloni i ovaj diktator sa vlasti. Mislim da je ova borba poslednja i da je slobodarska. Tako mislim, jer očekujem da će narod da se ujedini jer – krajnje je vreme“, rekla je ona.

Stariji Kragujevčanin Bogoljub Đorđević, koji je bio „redovan“ na svim protestima na Đačkom trgu protiv aktuelne vlasti, večeras je duvao u pištaljku i nosio transparent „Predsedniče, kakvim sudom sudite, takvim će vam biti suđeno“.

Neki građani su tražili da se večeras ide i u protestnu šetnju, kao što je to bilo ranije, do uvođenja vanrednog stanja.

Aktivista Građanskog otpora Kragujevac Nebojša Veljković rekao je da neće biti šetnje jer su zabranjena okupljanja preko 50 ljudi i da ne prave probleme policiji pošto su „bili korektni godinu i nešto dana“.

Pozvao je građane da se raziđu da neko ne bi bio uhapšen i da ne prave policiji „posao bez potrebe“, a bilo je i grđaana koji su dovikivali da su spremni i na hapšenje.

Veljković je u obraćanju rekao da smatra da je nenormalno da i dalje bude na snazi zabrana okupljanja, ako je već nastavljen izborni proces.

„Videćemo da iduće subote prijavimo skup u 20.05 i da se okupimo u većem broju“, rekao je on i izrazio očekivanje da će tada da se postigne dogovor o daljim „smernicama delovanja“. Kako je dodao, do tada će se videti koje su se stranke odlučile za bojkot izbora.

„Svi zajedno staćemo na jednu stranu, kao i do uvođenja vanrednog stanja, i nastavićemo sve do izbora, možda i kasnije“, poručio je Veljković.