Leskovac prvi po broju novozaraženih koronavirusom, žarište u Juri

Vesti 09. maj. 202019:39 > 19:40
Podeli:
Izvor: N1

Leskovac je danas grad sa najviše novoobolelih stanovnika od novog koronavirusa. Sa 21 potvrđenim slučajem od ukupno 89 u celoj Srbiji u poslednja 24 sata, ovaj grad je ne samo danas žarište epidemije.

Zaraza je u masovnijem obimu počela da se širi pogonima kompanije Jura u ovom gradu, čiji su radnici još na početku epidemije upozoravali i štrajkovali zbog nesprovođenja mera prevencije koje su firmama bile naređene.

POVEZANE VESTI

„Nismo imali maske, a većina nas ni način da se udalji od kolega jer je proces proizvodnje takav u Juri“, upozorila je jedna od radnica još početkom aprila, kada se iz istih razloga protest „preselio“ i ispred niških pogona iste fabrike.

I jedni i drugi su, podsetimo, naposletku završili na svojim radnim mestima bez mogućnosti da u svim sektorima poštuju distancu. Često je u halama bio veći broj radnika od propisanog, iako su već početkom aprila registrovani prvi zaraženi radnici u Leskovcu.

Danas ih je oko 50 sa pozitivnim testom.

„Iz Jure nam je u bolnici 31 radnik, sreća je zaista u tome što novozaraženi mahom imaju lakšu kliničku sliku i to je baš primetno“, rekao je za N1 direktor leskovačke bolnice Nebojša Dimitrijević.

Podseća da je među 142 obolela građanina smeštena u bolnici u ovom gradu, pedesetak Leskovčana i čak 40 stanovnika Vlasotinca, a ima i pacijenata iz Bojnika i Lebana.

Dimitrijević kaže da u Leskovcu ima još oko 200 slobodnih bolničkih postelja, ali ne očekuje da će taj kapacitet biti popunjen, iako kaže da će broj obolelih porasti jer se trenutno masovnije testiraju kontakti obolelih radnika „Jure“.

U poslednja 24 sata, u Beogradu je otkriveno sedam slučajeva inficiranih manje nego u Leskovcu, a slede Niš i Vranje sa po osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je u leskovačkoj bolnici više pacijenata nego u niškom Kliničkom centru, gde se trenutno nalazi 125 obolelih.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.