Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku

Vesti 12. maj. 201519:07 > 19:13
Podeli:
Izvor: Fonet

Pregovori u Brieslu između delegacija Beograda i Prištine, čini se da su u ćorsokaku. Na jučerašnjim razgovorima o energetici, nije postignut nikakav dogovor, a prošle nedelje Priština je odbila da razgovori o Zajednici srpskih opština počnu u utorak.

Ko je kriv za zastoj u Briselskom dijalogu – i Beograd i Priština odgovornost prebaciju na drugu stranu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija ne beži od dijaloga.

Zvanični Beograd navodi da na sastanku u ponedeljak nije postignut dogovor, jer Priština nije pristala da Zajednica srpskih opština i EPS osnuju kompaniju, koja će se baviti distribucijom struje na severu Kosova. Analitičari kažu da će za nastavak dijaloga ključno pitanje formiranja ZSO.

A od dalje normalizacije odnosa između Beograda i Prištine zavisi i nastavak evropskih integracija Srbije. U pregovaračkom timu Srbije kažu da su od početka bili svesni da taj proces neće zavisiti samo od Begorada i Brisela, nego i Prištine.

I pored problema u odnosima sa Prištinom, zvanični Beograd se nada da će do kraja godine biti otvorena prva pregovaračka poglavlja sa Unijom. 

Više informacija saznajte od Đorđa Naskovića.