Srbija uputila protestnu notu Severnoj Makedoniji zbog marke sa mapom NDH

Vesti 09. maj 202017:02 > 17:05
N1

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanjel, kako se ističe u saopštenju MSP, evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopštilo je MSP.

U protestnoj noti se navodi da MSP Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona, poručuje se u protestnoj noti.

Dodaje se da se objavljivanje marke shvara kao neprijateljska provokacija usmerena protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvreda za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima NDH „stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata“.