Stranke povodom Dana Evrope podsećaju na značaj reformi i evropskih vrednosti

Vesti 09. maj 202013:05 > 20:57
N1

Demokratska stranka, "Zajedno za Srbiju", ali i Pokret slobodnih građana, Ujedinjena demokratska Srbija, Liberalno-demokratska partija, Srpski pokret obnove, kao i koalicija NVO Građanska Vojvodina čestitale su Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, ističući značaj evropskih integracija, reformi u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije, ali i upozorivši na opasnosti ekstremnog nacionalizma.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik „Zajedno za Srbiju“ Nebojša Zelenović su povodom Dana Evrope saopštili da je ostvarivanje demokratskih reformi neophodno za pridruživanje EU, kao i da Srbija treba da usvoji novu metodologiju proširenja kako bi osigurala „bolji napredak u pregovorima o pristupanju koji su poslednjih godina znatno usporeni“.

U zajedničkom saopštenju navodi se da Zagrebačka deklaracija, dokument sa nedavno završenog Samita EU-Zapadni Balkan na kome je potvrđen „EU perspektiva regiona“, tumače kao poziv na reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

„Srbija je evropska zemlja sa istorijom i kulturom koje su duboko isprepleteni sa ostatkom kontinenta. Većina velikih izazova sa kojima smo suočeni ne poštuju granice – klimatske promene, ekonomski oporavak i zelena tranzicija kao i migracije će uticati na sve nas bez obzira na status članstva. Samo zajedno možemo da savladamo ove izazove na putu ka svetlijoj budućnosti našeg kontinenta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Srbija od EU dobila više od tri milijarde evra nepovratnih grantova za razvoj obrazovnog sistema, infrastrukture i drugih oblasti, veliku količinu medicinske opreme, a da je na samitu u Zagrebu EU obećala još 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan.

„Ne sumnjamo u to da bi srpski zdravstveni sistem propao pod pritiskom ove krize da se nije ulagalo u njegovu modernizaciju koju je finansirala Evropska unija proteklih 20 godina. To ne treba da smatramo za milosrđe, već kao znak obostrano korisnog odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Evropska unija je, pre svega, mirovni projekat i mi na Balkanu vrlo dobro znamo koliko je to važno, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Budimo svesni da je Šumanova deklaracija doneta samo pet godina nakon Drugog svetskog rata koji je rastrgao naš kontinent i ona stoga predstavlja zbližavanje sa ciljem da se prevaziđu strahote prošlosti i poziva da se usredsredimo na ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas deli, naveli su Lutovac i Zelenović.

PSG: Fašizam doživljava reinkarnaciju

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović danas je, povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom, položio venac na Groblje oslobodilaca Beograda i upozorio da fašizam, nažalost, doživljava svoju reinkarnaciju ne sam kod nas, nego i u Evropi.

Naša je dužnost da mu stanemo na put. Smrt fašizmu – sloboda narodu, poručio je Trifunović.

On je rekao da je na Groblje oslobodilaca Beograda došao da oda počast borcima protiv fašizma, koji su založili život za nešto što su osećali da je ispravno.

UDS: Cilj da granica Srbije i EU nestane

UDS

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS) danas su povodom 9. maja, koji se širom Evrope slavi kao rođendan EU, na graničnom prelazu Horgoš na simboličan način poručili da je njihov osnovni cilj da granica između Srbije i EU nestane.

Tek kada ova granica nestane moći ćemo da kažemo da će građani u Srbiji imati priliku za normalan život, da će moći da žive bez strahova i teskoba sa kojima se suočavaju dodatno ovih dana kada vlada epidemija. Tek kada ove granice ne bude, moći ćemo da živimo u normalnoj državi, bez straha da ćemo biti nejednaki pred zakonom, bez straha od siromaštva i samovolje vlasti, rekao je jedan od lidera UDS Marko Đurišić.

Đurišić je naglasio da je UDS formiran kako bi na izborima zaštitile evropske ideje i evropske vrednosti a da je ukidanje granica između Srbije i Evrope simbol onoga za šta će se UDS boriti.

Koordinator Vojvođanskog fronta, članice UDS, Bojan Kostreš rekao je da je UDS politički savez izrazito proevropskih i demokratskih stranaka i organizacija.

„Vojvodina je oduvek bila most između Srbije i Evrope i nama je veoma važno što imamo saveznike u Beogradu i centralnom delu Srbije da se zajednički borimo da vrednosti koje važe u EU, a koje su za nas Vojvođanke i Vojvođane veoma bitne, implementiramo u čitavu državu“, rekoa je Kostreš.

On je dodao da nije samo u pitanju životni standard, subvencije, nego je to i uvažavanje kvaliteta života, suživota, priznavanje prava na različitosti.

„Mi u Vojvodini znamo da su različitosti koje postoje među nama naš kvalitet i naša prednost a ne naše mane“, rekao je Kostreš.

LDP: Borba za evropsku Srbiju

N1

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je borba za evropsku Srbiju „izraz najvećeg poštovanja svih koji su pali u borbi protiv fašizma“ i da Srbija mora da „neguje ideju antifašizma i da se posvetiti ideji mira“.

On je, povodom Dana pobede protiv fašizma, u pisanoj izjavi naveo da javnost treba da se zapita kako da se više ne ponove „strahote užasnog rata i stradanja“.

„Mi, koji smo preživeli i poslednje ratove devedesetih, one najgore, građanske, imamo posebnu obavezu da taj mir čuvamo i da rešimo probleme koje imamo sa svojim susedima, jer je to naš interes i garant budućnosti bez sukoba. Novi oblici fašizma primetni su kroz razne domaće, regionalne i evropske organizacije, koje nisu spremne da se zauvek izbore sa ostacima razmišljanja koji je celu Evropu već jednom uveo u pakao“, ocenio je Jovanović.

Dodao je i da je Srbiji „mesto u Evropi“ i da „oko tog pitanja ne sme i ne može biti kompromisa“.

„Da bismo do te Evrope stigli, potrebno je da u svom društvu snažno negujemo antifašizam i da na svakom mestu i svakoj prilici afirmišemo ideje mira, dobrosusedskih odnosa i rešavanja problema koji nas koče ka bržoj integraciji sa zemljama Zapadne Evrope“, kazao je Jovanović.

SPO: EU se temelji na antifašizmu

Zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić čestitao je u ime te stranke svim građanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope, saopštio je SPO.

Kako je navedeno, današnji dan „podseća nas da se Evropska unija temelji na antifašizmu, antinacizmu, demokratiji, poštovanju ljudskih prava i solidarnosti“, odnosno vrednostima koje su uspostavljene u zapadnoj Evropi 1945. godine.

Doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu, istakao je Čotrić, pružio je i Ravnogorski pokret „koji je istovremeno branio i zapadnu demokratiju u Jugoslaviji“.

Građanvska Vojvodina: Nacionalizam vodi u ambis i sukobe

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, da nacionalizam kao dominantna politička ideologija na političkoj sceni, vodi Srbiju „u ambis i sukobe“.

„Sramotno je, ali i veoma onespokojavajuće to što Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koji se danas obeležava u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije, naše društvo danas posmatra iz vizure gubitnika Drugog svetskog rata, sa vlašću koja podstiče istorijski revizionizam, antievropske, antidemokratske i profašističke stavove“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da građani Srbije Dan pobede nad fašizmom dočekuju „prestrašeni i potčinjeni nedemokratskim, autokratskim i anticivilizacijskim ideologijama i teorijama zavere, koje su društvo dovele do ivice sukoba“.

„O tome svedoče i izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija koje su ovih dana Srbiju svrstale u zemlje iz kategorije ‘hibridnih režima’ i ‘defektne demokratije’, a zbog višegodišnjeg trenda ograničavanja političkih prava i građanskih sloboda i uništavanja institucija i principa vladavine prava“, piše u saopštenju.

Dodaje se da u Srbiji tokom poslednjih godina raste pritisak na medije i slobodu mišljenja i ocenjuje da je aktuelna vlast kreirala propagandistički medijski sistem koji „upotrebljava da bi društvo držala u konstantnom vanrednom stanju i kao svojevrsnu pripremu za unutrašnje obračune“, dok su neprijatelji tog sistema „svi koji se usude da drugačije misle“.

Građanska Vojvodina je ocenila da dodatni veliki problem predstavlja činjenica da se najveći deo opozicije kreće u nacionalističkim ideološkim matricama i ne predstavlja suštinsku alternativu vladajućem nacionalizmu, zbog čega opravdani bes građana ne može da dobije političku artikulaciju.

„Dok god je velikosrpski nacionalizam glavna ideologija na političkoj sceni, nastaviće se propadanje i truljenje društva u Srbiji, koje traje više od tri decenije“, navele su nevladine organizacije iz Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.