Oštećena statua stara 17 vekova na Kalemegdanu

Vesti 08. maj 202022:51 > 22:56
Shutterstock

Nepoznati počinioci su prošle noći oborili i oštetili statuu staru 17 vekova koja se nalazila u Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu, gde se čuvaju istorijski spomenici i statue pronađene na prostoru cele Srbije, prenosi Blic.

Veliki barutni magacin je ukopan u stene zapadnog podgrađa ili takozvane Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, od 1718. do 1720. godine, sa ciljem da se što pre napravi bezbedno sklonište za barut, mesto zaštićeno od neprijateljske artiljerije, prenosi Blic.

Danas je Veliki barutni magacin delimično obnovljen i uređen. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda (Singidunuma), Kosmaja, Kostolca (Viminacijuma), Sremske Mitrovice (Sirmijuma), ali i iz Stobija u Severnoj Makedoniji ili Drača u Albaniji.

U okviru ove zbirke nalazi se i oštećena skulptura. U pitanju je portretna statua žene isklesane od belog mermera koja potiče iz drugog ili trećeg veka nove ere iz kolekcije rimskih kamenih spomenika, a pronađena je na Kalemegdanu kod Vojnog muzeja, u drevnom Singidunumu.

Žena je obučena u hiton i himation koji joj prekriva glavu. Pripada tipu skulptura nazvan „mala herkulanka“, koji potiče iz razdoblja helenizma, a Rimljani su ga kopirali sve do trećeg veka nove ere.

Ova statua svedoči o visokom društvenom statusu pojedinih građana Singidunuma, koji su mogli da priušte mermerne statue koje su ih prikazivale kao dostojanstvene Rimljane.

„JP Beogradska tvrđava suočilo se sa još jednim vandalskim činom na prostoru od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj. Verujemo da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani zbog skrnavljenja spomenika i uništavanja kulturnog dobra“, saopštili su iz ovog javnog gradskog preduzeća.

Direktorka JP „Beogradska tvrđava“ Marija Reljić kaže da se ovakav incident na tvrđavi nije dogodio u poslednjih 20 godina.

„Prijavili smo ovaj slučaj nadležnim organima, koji će sve dalje da procesuiraju i nadam se da će počinioci biti pronađeni“, rekla je Reljić.

Ona je istakla da će, u cilju sprečavanja ovakvih događaja, JP „Beogradska tvrđava“ ove godine obezbediti video-nadzor u celom kompleksu.

U ovaj prostor je danas otišao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je istakao da je policija obavila uviđaj i da će počinioci ovog „vandalskog čina“ biti pronađeni i kažnjeni.

„Statua u Velikom barutnom magacinu je sa kraja drugog odnosno početka trećeg veka, stara je 17 vekova, oko vek je čuvana, a sinoć se desilo da su neki huligani došli ovde i uništili je. To se nikada nije desilo na Beogradskoj tvrđavi“, rekao je Vesić za Tanjug, prenosi Blic.

Vesić je dodao i da Srbija nema mnogo sačuvane kulturne baštine i ocenio skandaloznim da i ono malo što se čuva neko uništava.

„Nadam se da će odgovarati, a ako su maloletni, da će odgovarati njihovi roditelji koji očigledno nisu vaspitavali svoju decu“, naveo je Vesić.

Konzervatori Narodnog muzeja izvršiće u narednim danima procenu štete nastale na spomeniku. Zahvaljujući reakciji obezbeđenja JP „Beogradska tvrđava“, sprečena je veća šteta koja je mogla da nastane, a dalju istragu spovodiće policija.