Rekonstruisan spomenik palim ruskim borcima Crvene armije u Starčevu

Vesti 08. maj. 202022:43 > 22:50
Podeli:
Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je otvaranju restauriranog spomenika palim ruskim borcima pripadnicima Crvene armije u Drugom svetskom ratu u naselju Starčevo, gde je istakao da danas u Srbiji živi antifašistički duh i da se "naša zemlja ponosi herojima koji su zaslužni za našu bolju i lepšu budućnost".

„Zalažemo se za očuvanje srpske istorije i tradicije i nastojaćemo da svake godine obeležimo sećanje na sve one koji su dali svoje živote za našu bolju budućnost, jer to je najmanje što zaslužuju. Naše buduće generacije treba da znaju šta se dešavalo u prošlosti, ko su bili srpski heroji, da se njima ponose i da zapamte da je Srbija, kao i Rusija, uvek bila i ostala na pravoj strani“, rekao je Đorđević, saopštio je njegov kabinet.

Ministar je zahvalio Rusiji i na doprinosu koji je dala za rekonstrukciju spomenika i dodao da su „Rusi uvek uz srpski narod i danas, kada se borimo sa teškom epidemijom koronavirusa, kao 1944. i 1945. godine kada smo se borili za oslobođenje naše zemlje“.

Prema njegovim rečima, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležiće se 9. maja, kao i prethodnih godina polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda, koje je renovirano prošle godine u čast svim herojima Drugog svetskog rata i koje će sutra ceo dan, u čast Crvenoj armiji, koja je dala ogroman doprinos u oslobođenju Beograda, svetleti crvenom bojom.