Mihajlović: Moramo da sprečimo pojavu bilo kakve ideje fašizma

Vesti 08. maj 202022:18 > 22:20
Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović saopštila je, povodom Dana pobede nad fašizmom, da se mora sprečiti pojava "bilo kakve ideje fašizma".

„Sećanje na junake koji su dali živote za slobodu drugih u Drugom svetskom ratu obavezuje da u ovom vremenu koje nije nimalo lako ne dozvolimo da zaživi bilo kakva fašistička ideja“, navela je ona u pisanoj izjavi.

Mihajlović je dodala da je dan pobede nad fašizmom, pre tačno 75 godina, najsvetliji u istoriji Srbije i svih naroda „bivše zajedničke zemlje, koji su ujedinjeni, rame uz rame, ustali protiv najvećeg zla 20. veka“. 

Navela je da je Srbija, kao i danas, bila na pravoj strani, „na strani slobode i istine, zajedno sa najvećim saveznicima Rusijom i SAD“. 

„Ogromne žrtve koje je Srbija podnela u borbi za slobodu nikad neće biti zaboravljene i njima dugujemo večnu zahvalnost“, istakla je Mihajlović. 

Prema njenim rečima, antifašitička borba Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bošnjaka, Slovenaca, Makedonaca i Albanaca ne sme biti zaboravljena, a kako je dodala, danas sve zemlje zapadnog Balkana zajedno idu ka punopravnom članstvu EU, jer je „ujedinjena i celovita Evropa najbolja brana za pojavu bilo kakve nove vrste fašizma“. 

„Sloboda, jednakost i solidarnost kao osnovne ideje Evropske unije nisu ništa drugo nego isti oni ciljevi za koje su se borili naši preci i saveznici u Drugom svetskom ratu. Zato je Evropa naš zajednički dom“, navela je Mihajlović.