Otvoreni parlament osudio fizičko i verbalno nasilje poslednjih dana u Skupštini

Vesti 08. maj. 202021:31 > 21:38
Podeli:
Izvor: Tanjug / Tara Radovanović

Otvoreni parlament je najoštrije osudio fizičko i verbalno nasilje poslednjih dana u Skupštini Srbije i sva neprimerena ponašanja tokom rasprava u plenumu kojim se nipodaštava ugled i značaj parlamenta, pozivajući na smirivanje tenzija i na pridržavanje makar osnovnih pravila pristojnosti u političkom delovanju.

POVEZANE VESTI

Zasedanja Skupštine za vreme i nakon vanrednog stanja obeležila je eskalacija netrpeljivosti i neprihvatljivo ponašanje poslanika i predstavnika izvršne vlasti, koje pokazuje potpuno nepoznavanje i nepoštovanje osnovog funkcionisanja podele vlasti, demokratskog sistema i vrednosti dijaloga, ocenjeno je u saopštenju Otvorenog parlamenta.

Učesnici sednica Skupštine u svojim obraćanjima izrekli su, kako se navodi, niz pogrdnih uvreda i optužbi, apsolutno neprimerenih najvišem predstavničkom domu, a diskusije u skupštinskom plenumu obiluju elementima govora mržnje i etiketiranjem ne samo predstavnika opozicije, već i novinara, civilnog društva, predstavnika akademske zajednice, koje su proteklih dana prevazišle sve granice osnovne pristojnosti i političke kulture, podižući tenziju u društvu.

Svako pozivanje i podstrekivanje građana i simpatizera iz skupštinskih klupa na otvoreno „suprotstavljanje“ političkim neistomišljenicima i predstavnicima opozicije, krajnje je neprihvatljivo i opasno ponašanje, upozorava Otvoreni parlament, u ocenu da „narodni poslanici imaju pravo da svoje stavove izraze protesnim odnosno simboličkim činom, kao vidom političkog delovanja“.

„Ali, takav čin ne sme uključivati nasilje prema drugim pojedincima ili grupama. Javni servis u duhu transparentnog i objektivnog informisanja građana ima obavezu da obezbedi prenos celokupne sednice Skupštine, uključujući i činjenja kojim poslanici izražavaju politički protest“, ukazuje u saopštenju Otvoreni parlament i poziva na „hitno smirivanje tenzija i pridržavanje makar osnovnih pravila pristojnosti u političkom delovanju i obavljanju predstavničkih i drugih javnih funkcija“.

Inicijativa Otvoreni parlament svakodnevno prati rad parlamenta Srbije od 2012. godine, prikuplja i objavljuje podatke o radu i rezultatima rada Parlamenta i bavi se analizom različitih procesa iz perspektive transparentnosti i odgovornosti, a osnovni cilj je povećanje javnosti rada parlamenta, informisanje građana o radu parlamenta i uspostavljanje redovne komunikacije između građana i njihovih izabranih predstavnika.