Komentari incidenta pred Skupštinom – "čin fašizma", "diskreditovanje opozicije"

Vesti 08. maj. 202019:07 > 19:17
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Marija Petrović

Narodni poslanici Dveri i njihove pristalice su tokom protesta ispred ulaza u Skupštinu Srbije napali ministre i kolege poslanike. Komentarisanje incidenata ispred Skupštine, nastavljeno je u skupštinskom holu, kao i u poslaničkoj sali.

Nakon sukoba, poslanik Marijan Rističević u Skupštini je ostao samo u košulji i zavojem iza uha.

POVEZANE VESTI

„Dok oni primenjuju zakon sile, mi jednoga dana treba da primenjujemo silu zakona, s tim što ja imam razumevanja što oni pokušavaju da dokažu diktaturu time što će neko od njih biti priveden na informativnii razgovor i onda time dokazivati da je ova zemllja diktatorska, a da je predsednik države diktator i da demokratije nema u Srbiji, da nema slobode štampe, što je apsolutna neistina. A danas su me napali siti, napeti, besni i obesni“, kaže Rističević.

U skupštinskoj raspravi, incident je bio jedina tema.

„Pogledajte od sakoa ništa nije ostalo, fizički su napali čoveka, bacili ga na zemlju, šutirali ga nogama i u poslednji momenat su reagovali narodni poslanik Marko Atlagić i obezbeđenje Narodne skupštine, inače pitanje je i šta bi bilo sa životom Marijana Rističevića. U ime poslaničke grupe SNS očekujem da svi poslanici i da svi građani Srbije osude fašističko divljanje Boška Obradovića“, rekao je Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS.

„To što su tukli narodnog poslanika Marijana Rističevića nije incident preko koga se sme preći, bez obzira iz koje je stranke, bez obzira što imaju animozitet pre njemu… On nije smeo danas biti tučen pred Narodnom skupštinom, a ako je tučen, ko je najodgvorniji – ministar unutrašnjih poslova, dakle smenimo ministra policije“, kazao je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

„Ovo više nikad ne sme da se ponovi, ne pada mi napamet da na konferencijama za novinare o tome govorim, ovde u Skupštini ili parlament postoji ili je ovo drumska jazbina, ni na Ibarskoj magistrali se nije ovako u tri ujutro niko ponašao“, ocenio je predsednik LDP Čedomir Jovanović.

Pojedini predstavnici opozicije potez Dveri ne podržavaju. Jer, kako kažu, to jedino ide na ruku vladajućem režimu, koji takve napade, koristi za diskreditovanje cele opozicije.

„Treba biti veliki umetnik i majstor, sa obe stran, da biste vi od gospodina Rističevića napravili žrtvu, pravednog Jova i nekog stradalnika na „krstu“ demokratije. I u tom smislu ja to zapravo zameram Bošku Obradoviću što je ne kažem pomogao im u tome. Ali sada sve ove tirade koje slušamo prethodnih dana, o fašizmu koji se valja ulicama zbog nekog incidenta koji ja nisam video u potpunosti, ali verujem da se dogodio, je prosto zamena teza i pokušaj da se po ko zna koji put krivica prebaci na opoziciju, i to opoziciju u celini“, ocenio je poslanik Đorđe Vukadinović.

„Problem je režim Aleksandra Vučića, a oni koji mu svojim neodgovornim, neosmišljenim, prozaičnim i još gorim o toga ponašanjem, oni mu pomažu u tome da stvori onu sliku koju on stvara da su svi isti, da i ovaj hoće da se tuče i ovaj je protiv Evrope i ovaj je rusofil… Znači hajde da radimo ono što rade normalni ljudi“, rekao jepredsednik Nove stranke Zoran Živković.

Stalno nazivanje incidenta činom fašizma, komentarislaa je i poslanica Ana Stevanović, koja se osvrnula i na paljenje baklji tokom policijskog časa.

„Na ovoj fotografiji vidimo bandu huligana kojima je očigledno dozvoljeno da se penju po krovovima, soliterima, da plaše ljude… Stanari su u brojnim zgradama svali policiju, koja je rekla da nisu nadležni, da li je ovo dokaz da mi imamo parapoliciju, da je ovo sistemska angažovana akcija da li to znači da će sutra svako ko je protivnik režima isto ovako proći“, rekla je Stevanovićeva.

Inače, zbog incidenta ispred Skupštine, policija je uhapsila 15 članova pokreta Dveri.