Fajon i Bilčik pozvali na smanjenje tenzija i povratak na proevropske politike

Vesti 08. maj. 202018:21 > 18:30
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Dursun Aydemir

Evropski poslanici, posrednici u interpartijskom dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji, pozvali su na deeskalaciju napetosti, uklanjanje tenzija između stranaka i u medijskom okruženju, ali i povratak zemlje na proevropske politike.

U reakciji na nedavne incidente, “uključujući današnji nasilni događaj ispred Skupštine Srbije, kao i na najavu izbora u Srbiji 21. juna 2020. godine”, evroposlanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik su u zajedničkoj izjavi ukazali da je, u vreme kada zemlja izlazi iz vanrednog stanja, važnije nego ikad da „sve političke snage i građani imaju potpuno poverenje u integritet izbornog procesa”.

Kako su naveli, niko ne bi trebalo da bude izložen nepotrebnim rizicima tokom predizborne kampanje i tokom samog glasanja.

Ukazujući da će posledice krize izazvane korona virusom „dovesti do ograničenja normalnih uslova za sprovođenje izborne kampanje”, Fajon i Bilčik ističu da je uloga medija važnija nego ikad i dodaju da su „promene u oblasti medija, njihove uloge, kao i regulacija javnih servisa, ključni za uspešan izborni proces”.

POVEZANE VESTI

“Zabrinuti smo zbog polarizacije u medijskom okruženju, upotrebe medija za političke, ali i lične napade i eskalaciju tenzija. Odgovornost svih političara je da izbegavaju zapaljiv jezik, da se suprotstavljaju govoru mržnje, da izbegavaju otežavajuće društvene podele tako što će poštovati političke protivnike i da ne dovode javnost u zabludu dezinformacijama u medijima pre, za vreme i posle izborne kampanje“, naveli su Fajon i Bilčik.

Oni su pozvali političare da smanje tenzije i „ponovo se fokusiraju na proevropske politike koje su u duhu demokratskog društva i koje promovišu razvoj zemlje i prosperitet Srpskog naroda”.

Medije su pozvali da objektivno i profesionalno izveštavaju u interesu građana, a građane i sve političke snage da se uključe u izborni proces, kako bi se osigurala najšira moguća zastupljenost različitih ideja, koje utiču na pluralizam i jačanje demokratije.

“I dalje pažljivo pratimo uslove za održavanje parlamentarnih izbora i očekujemo da vlasti u potpunosti primene sve obaveze koje su preuzeli tokom tri kruga Interpartijskog dijaloga”, naveli su Fajon i Bilčik, dodajući da je Vlada Srbije preduzela neke pozitivne mere, ali je potreban veći napredak.

Oni su najavili da će sa ODIHR-om i drugim partnerima utvrditi da li je u vreme trenutne krize moguće rasporediti posmatrače izbora, kako bi međunarodna zajednica mogla da proceni ukupne uslove za održavanje parlamentarnih i opštinskih izbora 2020. godine.

“Građanima Srbije upućujemo najtoplije misli u ovim teškim vremenima krize COVID-19”, poručili su Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

„Evropska unija stoji rame uz rame sa građanima Srbije, što dokazuje i politička, finansijska i medicinska pomoć, koja je bez presedana“, naveli su oni, dodajući da je Zagrebački samit od 6. maja dokazao da EU ostaje „partner broj jedan” za Srbiju.