Obradović o incidentu: Demokratska odbrana od nedemokratske vlasti

Vesti 08. maj. 202018:03 > 18:08
Podeli:
Izvor: N1

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je u Danu uživo da smatra da je "pasivni bojkot mrtav". "I da pasivnim bojkotom ne možemo da uradimo ništa i da nama treba aktivna borba protiv ove vlasti. Niti je rešenje bojkot, niti je rešenje izlazak na ovakve izbore. Moramo novim metodama, načinima, svi kao jedan da se suprotstavimo ovoj vlasti. Moj slogan bi bio - ni bojkot, ni izbori, nego pobuna", rekao je.

Govoreći o današnjim događajima ispred Skupštine, rekao je da je to „klasičan čin antifašizma“.

„Demokratska odbrana od nedemokratske vlasti. Jedini problem koji ja vidim jeste to što je uhapšeno 15 članova Dveri, a nisu smeli da uhapse nas“, kaže Obradović.

Poslaniku Marijanu Rističeviću je danas ispred Skupštine pocepan sako.

POVEZANE VESTI

„To je narodni poslanik koji je namerno ostavljen u Skupštini da bi vređao i ponižavao predstavnike opozicije, došlo je vreme da se ne povlačimo kada nas vređa“, kaže Obradović.

Mišljenja je da „ovo nisu incidenti“.

„Mislim da tu grešite u novinarskim izveštajima, nije incident kada branite Ustav od ustavorušitelja. Nama su pocepani životi, institucije, budućnost ove države, da li će neko za to da odgovara“, kaže.

Prema njegovim rečima, „na današnjem zasedanju Skupštine se menjaju dva izborna zakona“.

Dolazimo u situaciju da se izborni zakoni menjaju u sred izbornog procesa, 45 dana pre izbora“, kaže on.

Istakao je da je ovo danas bio njegov lični čin pobune, a da je pozvao i druge kolege, narodne poslanike da se svako pobuni na svoj način.

„Nas čeka vrhunac diktature ako se tome ne suprostavimo. Pozivam građane da ovu buku protiv diktature prenesemo na ulice. Ako jedna vlast krši Ustav, to je najviše moguće pravno nasilje“, rekao je.

Istakao je da je njegova poruka „pobuna“.

„Dakle svako i na svom radnom mestu i u parlamentu i van parlamenta treba da se pobuni protiv ove vlasti, jer je to način da se izborimo sa ovim režimom. Ja danas nisam pozvao građane da budu sa mnom, ovo je bio lični čin pobune nas nekoliko iz Dveri, ja pozivam građane na nešto drugo, subotnji protest od 19h, da svako izađe svojim vozilom“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „parlament ne postoji, demokratija ne postoji, slobodni mediji ne postoje, Ustav, odnosno Ustavni sud Srbije ne postoji“.

„Nemojte da gubimo vreme, da se lažemo, da se zavaravamo, da li smo za ovih osam godina uspeli da dijalogom, pristojnošću, promenimo nešto“, pitao je.

Komentarišući odluku PSG o izlasku na izbore, kaže da „nije ispravno da komentariše odluke drugih političkih aktera“, ali smatra da je „pasivni bojkot mrtav“.

„I da pasivnim bojkotom ne možemo da uradimo ništa i da nama treba aktivna borba protiv ove vlasti. Niti je rešenje bojkot, niti je rešenje izlazak na ovakve izbore. Moramo novim metodama, načinima, svi kao jedan da se suprotstavimo ovoj vlasti. Moj slogan bi bio – ni bojkot, ni izbori, nego pobuna“, rekao je.

Prema njegovom mišljenju, bojkot je mrtav.

„Kao ideja jednostavno u tom smislu mora da doživi transformaciju da bi postao aktivna politička ideja“, kaže.

Predsednik SDS Boris Tadić juče je, na sastanku opozicije predložio „Listu za bojkot“.

Obradović kaže da je govorio nakon njega, a da je njegova poruka bila da je osnovno načelo koga treba da se drže da „ostanu jedinstveni“.

„Ili da jedinstveno izađemo svi zajedno na izbore ili ne. Ja se ne ograđujem ni od koga, poštujem svačiju opozicionu borbu, moj predlog je bio – ili svi zajedno jedno ili drugo“, kaže on.