Čeka se ukidanje zabrane upotrebe vode u Zrenjaninu, a Fabrika već naplaćuje

Vesti 08. maj 202017:33 > 17:34
N1

Zrenjaninski Vodovod zvanično je od sanitarne inspekcije zatražio ukidanje zabrane upotrebe vode za piće koja je na snazi više od 16 godina. Argument su analize, rađene u dva gradska zavoda za javno zdravlje, dva instituta i jednoj privatnoj laboratoriji, koje su pokazale da je kvalitet vode sada u skladu sa važećim Pravilnikom. Iako se na odgovor nadležnih iz Pokrajine čeka, zrenjaninska Fabrika vode svoje usluge gradu počela je da naplaćuje.

Da li je zrenjaniska voda, posle 45 godina, konačno oslobođena otrovnog arsena? I hoće li te prečišćene tekućine biti dovoljno za sve građane? Posle niza prekoračenih rokova i izneverenih obećanja, iz Grada još jednom, ovog puta sigurnije, kažu – hoće.

„Imamo, misim, preko 80 analiza po raznim lokacijama u rubnim delovima grada koji su morali da budu, koji su rađeni i tada 2004. kada je uvedena zabrana. Tako da su svi rezultati odlični. Voda je dobra i u sistemu, voda je dobra i u gradu, tako da očekujemo da se skine zabrana“, rekao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Ako se nadležna pokrajinska inspekcija saglasi, Zrenjanincima posle 16 godina neće biti zabranjeno da vodu koriste za piće i pripremu hrane. U organizaciji „Građanski preokret“ kažu – takav korak bio je očekivan, nakon što je Grad Fabrici vode isplatio i prvi račun za prečišćavanje od šest miliona dinara.

„Potpuno je jasno da u ovom nekom političkom trenutku, nekih mesec i po dana pred izbore, će lokalna vlast i partneri sa kojima rade na tom poslu, učiniti sve da taj problem bar par dana pred izlazak na birališta bude rešen. Mene sad u ovom trenutku više zanima na osnovu čega postrojenje već ispostavlja račune“, navodi Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Gradonačelnik pojašnjava – to su uradili jer je postrojenje ispunilo obavezu iz ugovora. Hapšenja zbog malverzacije oko Fabrike vode, kada su se u februaru u pritvoru našli njegov nekadašnji pomoćnik, bivši direktor Vodovoda i zastupnik Gupe Zilio, ne želi da komentariše.

Ipak, odgovara na pozive stranaka i organizacija da i sam treba da snosi odgovornost.

„Pa naravno da sam odgovoran i moja odgovornost će biti preispitana već 21. juna, na lokalnim izborima. Ali, mi smo uradili ono što mnogi pre nas nisu uradili, a od 75. godine se rešava problem vode u Zrenjaninu“, kaže Janjić.

A rešenje je počelo da se nazire tek početkom godine, kada su većinski vlasnici Fabrike, i dalje ne formalno, postale dve izraelske kompanije. Uložile su više stotina hiljada evra u sređivanje i proširenje kapaciteta postrojenja, priča novi zastupnik Bojan Dimkić.

„Postojali su određeni problemi u proteklih pet godina u koje ne želim da ulazim. Ono što je važno je da je Fabrika vode kao živi organizam. Ona kad odstoji, to fabrici ne prija. Od januara investiciju su izvršile dve izraelske firme, Avital i Rimon. Avital je prisutan u Srbiji unazad 20 godina. Time smo fabriku pripremili za ponovni rad. U skorijem narednom periodu očekujemo investicije u rezervoar, čak i u prošrenje proizvodne linije“, kaže Bojan Dimkić.

Odnosno, Grad će uložiti dodatni novac i sa četiri nova bunara proširiti postojeće izvorište vode. Iz budžeta će biti plaćene i dodatne pumpe, kako višespratnice ne bi više imale problema sa pritiskom, zbog kog su tokom pandemije mnogim građanima slavine danima bile suve.