Klačar: Izlazak PSG na izbore može da promeni odluku i drugih partija opozicije

Izbori 2020 08. maj. 202014:01 > 14:13
Podeli:
Izvor: N1

Odluka Pokreta slobodnih građana da izađe na parlamentarne izbore bila je očekivana nakon najava od pre nedelju dana, a može da dovede u pitanje i odluku drugih opozicionih stranaka da bojkotuju izbore, kaže za N1 Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju.

„PSG je imao drugačiji stav početkom godine u odnosu na Savez za Srbiju, a na neki način i specifičnu poziciju. U pitanju je stranka koja nije parlamentarna i ukoliko bi preskočila još jedan izborni ciklus došla bi u veoma nezavidnu situaciju po pitanju finansijske i političke održivosti. Odluka PSG još manje je neočekivana ukoliko se sagledaju sve posledice krize u kojoj smo živeli proteklih osam nedelja“, naglašava Klačar.

Sagovornik N1 objašnjava da postoje dva nivoa analize koje mogu da se primene na odluku Pokreta slobodnih građana da izađe na izbore.

POVEZANE VESTI

„Prvi nivo tiče se procene posledica te odluke na sledeće parlamentarne izbore. PSG nije toliko velika stranka da bi mogla da izazove neke tektonske promene. To nije snaga koja može da promeni trendove u smislu finalnog rezultata i stanja na opozicionoj političkoj sceni, ali je simbolički važna jer je pripadala bloku koji je izričito najavio bojkot i percipirana je od tog dela javnosti kao prava opozicija. U tom smislu, izlazak PSG na izbore na neki način kruni kampanju bojkota“, ocenio je Klačar.

Drugi nivo analize, kako kaže, možda je i važniji, ali se o njemu ređe priča.

„Čini se da ovo nije poslednja krupna odluka koju ćemo videti, jer deluje da u opoziciji postoji veliki broj aktera koji sada na različite načine  menjaju strategiju. Možda će neko od njih promeniti i svoju odluku, tako da  postoji jedna važna komponenta dugoročnih promena koje se dešavaju na opozicionoj sceni. Dolazi do izvesne prekompozicije i čini se da mi svedočimo i promeni nekih aktera, a videćemo u kojoj formi će nastaviti da funkcioniše i Savez za Srbiju“, podvlači Klačar, dodajući da nije isključeno da je zapravo reč o prekompoziciji snaga za sledeće predsedničke izbore, koji će biti održani 2022. godine.

Odgovarajući na pitanje koliko se odlukom partije koju predvodi Sergej Trifunović kruni kampanja bojkota, sagovornik N1 je podsetio na dva kriterijuma uspešnosti bojkota

„Jedan kriterijum je izlaznost, a drugi je broj i relevantnost stranaka koje taj bojkot zagovaraju. Pokret slobodnih građana je važna stranka zato što je popunjavao onaj deo mozaika koji nije mogao da popuni Savez za Srbiju, pre svega zbog toga što se radilo o građanski i proevropski orijentisanoj političkoj partiji. Posebno je važno to što najava učešća PSG na izborima može da dovede u pitanje i odluku nekih drugih stranaka. Odluka PSG je važna više u simboličkom smislu, jer do krunjenja kampanje bojkota već došlo zbog odluka pojedinih lokalnih lidera“, zaključuje Klačar.