Ministri, poslanici i većina stranaka osudili incident ispred Skupštine

Vesti 08. maj. 202012:02 > 21:29
Podeli:
Izvor: TANJUG/ANDRIJA VUKELIĆ

Ministri zdravlja i državne uprave i lokalne samouprave, Zlatibor Lončar i Branko Ružić, koji su poslanicima obrazložili predloge zakona, na početku izlaganja su osudili incidente koji su se desili ispred Skupštine Srbije tokom protesta Dveri.

Ministar zdravlje Zlatibor Lončar izjavio je da je ono što se dogodilo ispred Skupštine Srbije, „nešto što je gledao samo u starim filmovima nacističke Nemačke i ustaške Hrvatske“.

„Dolazeći na svoju radnu obavezu na putu do Skupštine, koja bi trebalo da bude simbol slobode i demokratije i svega onoga što podrazumeva savremeni svet, naišao sam na nešto što nisam mogao da zamislim, a što sam samo gledao u starim filmovima nacističke Nemačke i ustaške Hrvatske. Naišao sam na ljude koji pretenduju da dođu na vlast i predstavljaju građane Srbije“, rekao je Lončar.  

POVEZANE VESTI:

Lončar je poručio građanima Srbije da će Vlada uraditi sve da se ovo što se danas desilo ispred Skupštine Srbije, ne desi nikome od njih, ni poslaniku, ni njemu, ni bilo kom drugom ko hoće da dođe na svoj posao.  

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović osudila je nasilje predsednika Pokreta Dveri Boška Obradovića ispred Narodne skupštine.  

“Svaki put kad se služite nasiljem u Skupštini ili ispred nje, kad vređate i napadate poslanike ili ministre, kad ne poštujete državne simbole, pokazujete da ne poštujete građane Srbije“, navela je Mihajlović.

Ona je istakla da Srbija nije zemlja kojom će vladati sila i nasilnici, već demokratija u kojoj odlučuju izabrani predstavnici građana kojima su oni dali svoje poverenje.  

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je danas da lider Dveri Boško Obradović i njegove pristalice moraju biti kažnjene zbog incidenata ispred Skupštine Srbije.  

„Uoči Dana pobede nad fašizmom videli smo da fašizam nije zauvek pobeđen. Ljotićevci su prebili narodnog poslanika. Čopor koji je predvodio Obradović mora biti kažnjen. Ovo ludilo mora jednom da prestane“, izjavio je Vulin.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je na delu „čist fašizam hitlerovskog i ustaškog tipa Boška Obradovića i njegovog šefa Dragana Đilasa“.

 Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Vladimir Marinković ocenio je povodom incidenata da to nije akcija Boška Obradovića, već da je „mnogo šira i inspirisana od strane medija“.

Marinković je pokazivao karikature na kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazan sa kukastim krstom na ramenu, a podsetio je da je u nekim medijima Srbija i njena vlast upoređena sa logorom Aušvic.

„Oterajmo taj ološ na smetlište istorije na izborima, ne dajmo da neko strada zbog svoje politike“, rekao je Marinković.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski upitao je da li će nadležni organi nešto preduzeti tim povodom, a lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da prvo treba smeniti ministra unutrašnjih poslova, jer nije obezbedio da poslanici bezbedno uđu u salu.

Poslanici na današnjoj sednici treba da razmotre set zakona o izborima i zaštiti zdravlja.

Antić: Napad na poslanike nije incident

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić ocenio je da demokratija u Srbiji nikada nije bila napadnuta na način na koji su to danas uradili Boško Obradović i ljudi iz njegove stranke i koalicije.

Njihov napad na poslanike i ministre nije bio incident, to je bila organizovana i pripremljena akcija sa ciljem da se zaustavi rad institucija, blokira politički život i Srbija odvuče u haos i sukobe, navodi se u pisanoj izjavi Antića.

Ne postoji građanin Srbije koji misli dobro svojoj zemlji, a da podržava linč koji su danas pokušali da sprovedu Obradović i njegove kolege, ocenio je Antić.

On je ukazao da to više nije stvar samo za političku osudu, već pre svega posao za nadležne državne organe, koji su dužni da sprovode zakon i omoguće mir i normalan rad najvišim državnim institucijama.

Stevanović (SNS): Srbija se gnuša Obradovićevog divljaštva i primitivizma

Potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Stevanović poručio je da se Srbija gnuša „divljaštva i primitivizma“ lidera Dveri Boška Obradovića i njegovih pristalica koji su izazvali incident ispred ulaza u Skupštinu Srbije.

„Ni manjih ljudi, ni manje podrške, ni većih fašista i primitivaca od Boška Obradovića i njegove družine. Slobodarska i dostojanstvena Srbija nikada neće dati šansu takvima da, ne daj Bože, donose odluke i imaju odgovornost za bilo šta u zemlji“, poručio je Stevanović u pisanoj izjavi.

Stevanović je pozvao sve aktere političkog života da zaštite integritet najvišeg zakonodavnog tela, a građane da na predstojećim izborima „fašistima jasno stave do znanje gde im je mesto“, dodaje se u saopštenju.

Čotrić (SPO): Incident pokazuje nameru da se destabilizuje Srbija

Zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić saopštio je da ta stranka osuđuje postupak funkcionera i članova Dveri.

„Takvi nasilni incidenti svedoče o njihovoj nameri, ali i nekih krugova u inostranstvu, da destabilizuju srpsku političku scenu, ugroze rad legitimnih institucija, odlože održavanje izbora i zaustave Srbiju u nameri da se približi zapadnim ekonomskim standardima i postane punopravni član Evropske unije“, navodi se u pisanoj izjavi Čotrića.

PUPS: Dijalog i demokratske institucije nemaju alternativu

Pokret ujedinjenih penzionera Srbije ocenio je da dijalog i demokratske institucije nemaju alternativu.

Oni su u saopštenju osudili ponašanje lidera pokreta Dveri Boška Obradovića ispred Doma Narodne skupštine i njegove, kako su naveli, „divlje horde“.

Vojvođanski front: Obradović nema želju da se bori demokratskim putem

Koalicija Vojvodjanski front pozvao je sve političke aktere da političku borbu vrate u demokratske okvire i da pokažu da je ideja normalne i moderne Srbije nešto što mora biti prioritet.

U saopštenju, Vojvodjanski front ocenio je da su pristalice Dveri, predvođene liderom Boškom Obradovićem, „divljale“, napale i vređale više poslanika na ulazu u Dom Narodne Skupštine Srbije.

Ta koalicija konstatovala je u saopštenju da je političko delovanje Boška Obradovića „i ranije bilo bazirano na desnom ekstremizmu, veličanju fašističke politike Dimitrija Ljotića i pozivanju na revitalizaciju ideje ‘Velike Srbije'“.

„Današnji vanadalizam pokazuje da Obradović nema želju da se za političke ideje bori demokratskim putem, već je vičniji metodama koje su koristili jurišni odredi u prošlosti“, zaključio je Vojvodjanski front.

POKS: Gojkovića napali pripadnici Dveri

Lider koalicije Za Кraljevinu Srbiju i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POКS) Žika Gojković saopštio je da su ga pripadnici Pokreta Dveri napali, verbalno i fizički, na ulazu u Skupštinu Srbije.

Gojković je rekao da ga je „verbalno i fizički napalo dvadesetak pristalica Dveri, na čelu sa njihovim liderom Boškom Obradovićem“, i povodom toga zatražio je kaznu za odgovorne.