Veselinović: Odluka SzS o bojkotu izbora definitivna

Vesti 07. maj 202019:20 > 19:27
N1

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović je rekao za N1 da je odluka SzS o neizlasku na izbore definitivna.

„Mi smo pre tri dana na sastanku Predsedništva SzS doneli odluku da ostajemo u bojkotu, zato što se uslovi nisu promenili odnosno oni su mnogo gori nego u aprilu“, rekao je on.

Sa druge strane, dodaje Veselinović, još važnije zašto odluka nije ozbiljno preispitivana jeste to što su epidemiološki razlozi još uvek veliki rizik za izlazak na izbore.

„Svako iz vlasti i opozicije ko bi pozvao građane da izađu na izbore 21. juna svesno rizikuje zdravlje ljudi“, rekao je Veselinović.

Odgovarajući na pitanje o Pokretu slobodnih građana (PSG) koji razmatra da izađe na izbore, Veselinović je ocenio da je PSG bliže odluci da učesvtuju na izborima.

„Nisam čuo nijedan novi detalj od Sergeja Trifunovića koji su razlozi za eventualni izlazak na izbore ne znam. U svakom slučaju, mi iz SzS nećemo nikoga optuživati da je na Vučićevom platnom spisku, kao što nismo ni druge. Ako odluka o izlasku na izbore bude konačna, to ide u prilog Vučićevom režimu i sigurno neće pomoći prevazilaženju krize koju je prepoznao svet i Evropska unija“, rekao je Veselinović.

Podsetimo, u Beogradu je održan sastanak dela opozicije koja se u januaru izjasnila za bojkot predstojećih izbora. SzS je pozvao na sastanak i PSG, Državotvorni pokret, Građansku platformu, Ne davimo Beograd, kao i Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadić.

Predsednik Srbije je, nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na predstojeće izbore, rekao da će parlamentarni i lokalni izbori biti održani 21. juna.