"Potrebnija nego ikada" – Venecijanska komisija obeležava 30 godina postojanja

Vesti 07. maj. 202017:54 > 18:00
Podeli:
Izvor: kancelarija za saradnju sa medijima

Venecijanska komisije potrebnija je nego ikada, da brani i promoviše, sa telima Savete Evrope i EU, poštovanje vladavine prava, nezavisnost pravosuđa, funkcionisanje demokratrskih sistema i nezavisnost grana vlasti, slobodne i poštene izbore i poštovanje ljudskih prava i u vanrednim situacijama, ocenio je njen predsednik Đani Bukićio.

Savet Evrope saopštio je danas da se 10. maja ove godine obeležava 30 godina od kako je 18 ambasadora te organizacije odlučilo da uspostavi Evropsku komisiju za demokratiju putem zakona, poznatiju kao Venecijanska komisija.

Komisija je kroz 30 godina svog postojanja imala važnu ulogu u pripremi ustava novih demokratija u centralnoj i istočnoj Evropu, njihovo usaglašavanje sa međunarodnim standardima, pratila mnoge države u njihovim ustavnim reformama, pomagala brojnim državama da ispune neophodne uslove za članstvo u SE i EU, dodaje se u saopštenju.

Uprkos svom uspehu, istakao je on, ostaju brojni izazovi, a aktuelna kriza Covida-19 nas podseća da napredak nikad nije nepovratan. Moramo čuvati pluralizam demokratije i sprečiti njenu degeneraciju u autoritarne režime, u kojima pobednik nosi sve, poručio je Bukićio, navodi se u saopštenju.