Veljanovski: Datum izbora nije dobar, opasnost nije prošla sa vanrednim stanjem

Izbori 2020 07. maj. 202017:13 > 17:24
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski ocenio je u Danu uživo da datum izbora nije dobro odabran. "To što je vanredno stanje prošlo, to ne znači da je opasnost prošla. Tako brzo posle ovako ozbiljne medicinske situacije ići na izbore koji nisu mogući bez određene kampanje, to nije dobro", kaže on.

Kako je rekao, njihova odluka o izlasku na izbore se ne menja, jer „u međuvremenu nije bilo nikakvih posebnih razloga da bi se donela neka posebna odluka“.

„Tako da ostajemo pri tome, mada se mora priznati da će ovi izbori biti u zaista posebnim okolnostima. Ova kombinacija vrlo teške političke podele koja postoji u našem društvu plus pandemija zaista jeste jedan trenutak kakav nismo imali“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, datum nije dobro odabran.

„To što je vanredno stanje prošlo, to ne znači da je opasnost prošla. Tako brzo posle ovako ozbiljne medicinske situacije ići na izbore koji nisu mogući bez određene kampanje, to nije dobro. Mislim da su u pravu svi koji tvrde da je to trebalo da se odloži malo više, ne verujem da bi se u političkom smislu i u stanovištu mogućih rezultata nešto promenilo, promenilo bi se to da bi ipak sa manje štete po zdravlje ljudi mogao da se obavi jedan deo one kampanje koji predstoji svim izborima, ali da bude normalna, da bude uobičajena, to nije moguće“, smatra Veljanovski.

Kako je rekao, svesni su da su uslovi loši, ali smatraju da je „neizlaženje na izbore nešto što jednoj političkoj organizaciji koja se zalaže za promene jednostavno ne pripada“.

„Izborni uslovi se neće promeniti voljom ove vlasti, mislim da je iluzija očekivati od rukovodstva ove zemlje da će išta da promeni. Takođe je zanimljivo da je jedna velika energija protesta građana koja je započela odmah posle predsedničkih izbora u velikoj meri splasla, te energije nažalost više nema. To ne znači da veliki broj građana nije nezadovoljan vlašću, ako je to tačno, da je veliki broj građana nezadovoljan, onda je to najveći razlog da se na izbore ide, jer drugačijeg načina promene vlasti nema“, kaže Veljanovski.

Na kraju krajeva, kaže, ne smemo imati iluziju „da se ovim izborima rešava sve“.

„I u ovakvim okolnostima, i u mnogo boljim kakve bi mogle da budu ako bi se izbori odložili, mi ovu vlast ne bismo mogli da smenimo, jer su imali priliku da deluju dok je trajala korona, Vučić se nije skidao sa RTS. Njihova prednost je sada očigledna“, kaže on.

Govoreći o najavljenoj pomoći od 100 evra građanima, kaže da je to „propagandni potez vlasti“.

„Mislim da nije opravdano ni sa ekonomskog aspekta, ni sa političkog pogotovo. Čak i ako su hteli da pomognu ljudima, saglasan sam da se pomogne onima kojima je to najpotrebnije. Jako loš potez vlasti, ali mi sada nažalost do 21. juna nećemo imati vremena da svim građanima to objasnimo“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „atmosfera je jako loša iz svih aspekata gledano“.

„Ja sa velikim žaljenjem moram da konstatujem da su ovi izbori završeni, sve političke opcije posle završetka ovih izbora treba da se pripremaju za naredne, da ne budemo ovoliko usitnjeni. Nemam iluzija da cela opozicija može da bude u jednoj koloni, ali neka bude u dve, u tri. Nažalost, u ovom trenutku za to više nema vremena“, kaže on.

Političke stranke i partije koje žele da se dogode promene u ovoj zemlji, kaže on, moraju da rade mnogo više.

„Da bez obzira na uslove moraju da stignu do mnogo više građana. Sa tog stanovišta je pobeda moguća, kao što smo videli krajem devedestih godina, kada ništa uslovi nisu bili bolji, nismo išli u bojkot i pobedili smo Miloševića i njegovu vlast“, kaže Veljanovski.