Fabrici: Mediji da budu objektivni, imaju važnu ulogu naročito u vreme izbora

Vesti 07. maj. 202017:03 > 17:05
Podeli:
Izvor: N1

"Važno je reći da politički animozitet ne treba da pređe u lične napade. Mediji da se ne koriste kao instrument u političkoj borbi, debata treba da se vodi na korektan način, da se razmenjuju ideje, mi podržavamo takav politički narativ. Smanjite tenzije, održite debate, mediji moraju da budu objektivni i imaju važnu ulogu, posebno u periodu izbora", poručuje šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana o borbi protiv koronavirusa i evropskoj perspektivi tog regiona održan je juče putem video veze. Uz šefove država ili vlada 27 zemalja članica EU, na samitu su učestvovali i lideri šest partnera Unije sa Zapadnog Balkana. 

„Bio je to dobar sastanak, važno je bilo da se dogodio, uprkos poteškoćama zbog koronavirusa. To je bila poruka da je prioritet EU da radi blisko sa Srbijom i Zapadnim Balkanom. Prioriet je bio na pomoći, solidarnosti koju je EU obezbedila za region, ali i solidarnosti i pomoći koja je sa Zapadnog Balkana otišla ka EU, pomoći koju je Srbija dala Italiji, koje je Albanija poslala u Evropu, testovima koje je Srbija poslala na Kosovo. To je bila prilika da se pokaže da je solidarnost dvosmerna“, naveo je Fabrici.

POVEZANE VESTI:

On kaže da se razgovaralo i o ekonomskom oporavku, što je jedno od ključnih pitanja.

„Evropska unija je već stavila na sto 3.3 milijarde evra za ceo region i svi su se obavezali da nastave zajednički rad. Smatram i da je vaažno što je Srbija učestvovala na konferenciji i donirala sredstva za izradu vakcine u iznosi od dva miliona evra. Pričali smo i o transportu, prevozu robe, protoku ljudi i usluga. Evropska unija će ubrzo imati novi veliki ekonomski plan za region kako bi pomogla u oporavku ekonomije. Važno je da u zajedničkom oporavku pomognemo jedni drugima“.

Na samitu je malo reči bilo o proširenju, a Fabrici dodaje da je potvrdio specijalno partnerstvo i evro perspektivu regiona.

„Za Srbiju je proširenje reanost, sada više da se fokusiramo na solidarnost, zajednički radi i ekonomske reforme na putu oporavka. Svaka od zemalja je u svojoj fazi perspektive, odnos Srbije sa EU je čvrsto na putu proširenja“, poručio je šef Delegacije EU.

Govoreći o pomoći tokom pandemije, Fabrici je rekao da je pomoć koju je EU dala, ono što su vlasti Srbije i tražile. 

„Kada je počela kriza svi su tražili dodatnu medicinsku pomoć: rukavice, maske, respiratore, materijal za laboratorijsko testiranje i Srbija je odmah počela nabavku tog materijala širom sveta i zamolili su nas da pomognemo u transportu tog materijala. Napravili smo takozvani avio most, platili smo troškove transporta, pilote i dozvole za 15 kargo letova koje je Srbija imala. To je iznosilo oko sedam miliona evra u donacijama. Takođe i mi smo kupili materijal za pomoć Srbiji i to je paket pomoći od oko 4.9 miliona evra. Prošle nedelje smo uručili prvih 60 respiratora i kontejnera za trijažu i druge materijale. Ova pomoć je izgrađena i na donacijama, zajmovima koje je EU upućivala Srbiji u proteklih 15 godina. Izračunali smo da je u protekle dve decenije EU odobrila pomoć ili dala zajmove u iznosu od 450 miliona evra“, rekao je Fabrici.

Na tvrdnje da je percepcija u medijima da je mnogo više pomoći stiglo iz Rusije i Kine, Fabrici kaže da gleda podatke i činjenice na terenu.

„Srbija je zemlja koja je na puitu pristupanja EU, mi doniramo Srbiji skoro 300 miliona evra svake godine plus zajmovi Evropske investicione banke. Mislim da i građani Srbije mogu da vide koliko EU daje Srbiji i u prošlosti i sada i u budućnosti i kako je ova pomoć važna u napretku Srbije ka Uniji, od zaštite životne sredine, infrastrukture, vladfavine prava, obrazovanja, to je duga i lepa lista“.

Danas je u Srbiji prvi dan od kako je ukinuto vanredno stanje. Neke organitzcije upozoiravju na mogućnost da se neke restirktivne mere nastave i nakon ukidanja ovakvog stanja – kako EU to vidi.

„Postoji legitimna zabrinutost, ljudska prava moraju da ostanu na vrhu naših života. Mere koje se sprovode moraju biti proporcionalne, pravilno usmerene i vremenski ograničene. Dobar pravac je da je stanje ukinuto. Kriza nije gotova, moramo da poštujemo mere i ditancu. Zato je bitno da se zakoni koriste u borbi protiv pandemije. EU će pratiti donošenje zakona. Mi imamo našu procenu i primamo izveštaje NVO. Pripremamo godišnji izveštaj za zemlje kandidate i sačekaću ga pre nego što dam komentar“, rekao je Fabrici za N1.