Đukanović: Pozvao sam građane da pale baklje, ali nisam organizator toga

Vesti 07. maj 202015:58 > 16:09
N1

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović potvrdio je, u izjavi Udruženju novinara Srbije, da je u svojoj emisiji na TV Kopernikus pozivao i podstrekivao građane na paljenje baklji po krovovima, ali je dodao da nije organizator paljenja, niti je učestvovao u tome.

„Taj poziv je bio uperen protiv razbojnika ove zemlje“, rekao je Đukanović.

Komentarišući prijavu Fondacije „Slavko Ćuruvija“ REM-u da svoju emisiju na TV Kopernikus koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima, Đukanović je UNS-u rekao da će u tome „biti još žešći“.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ je u sredu podnela prijavu REM protiv Televizije Kopernikus, između ostalog i zbog toga što Đukanović vodi emisiju na toj televiziji, iako zakon propisuje da funkcioner ili istaknuti predstavnik političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti.

Fondacija je pozvala REM da TV Kopernikus izrekne meru zato što emisiju Đukanović koristi za „obračun sa političkim neistomišljenicima“, kao i zbog toga što je građane 4. maja pozvao na kršenje zakona i na paljenje pirotehničkih proizvoda.

„Imajući u vidu položaj Đukanovića u političkoj stranci čiji je član, smatramo da kao urednik utiče diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju“, navodi fondacija.