Riker: Propaganda Kine i Rusije prisutna na Balkanu, podrivaju američke saveze

Vesti 07. maj. 202016:06 > 16:07
Podeli:
Izvor: ELVIS BARUKCIC / AFP

Širenjem dezinformacija o koronavirusu, zlonamerni akteri, kao što su Kina i Rusija nastoje da ugroze globalnu bezbednost, odvlačeći pritom pažnju od traženja zdravstvenog rešenja za pandemiju za svet u celini, isticao je ovih dana u intervjuima za više evropskih medija Filip Riker, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, prenosi Glas Amerike.

Riker je u sredu održao konfereciju za novinare u Briselu, na kojoj je ponovio tvrdnju da je takva propaganda direktno usmerena protiv Sjedinjenih Država, prenosi VOA.

„SAD u sve većoj meri sagledavaju Zapadni Balkan, Jugoistočnu Evropu kao koherentni strateški prostor gde su građani načelno okrenuti prema Zapadu, da budu angažovani sa Evropskom unijom, priključe se NATO-u, ali koji se danas suočavaju sa suparništvom malignih faktora, kao što su Rusija i Kina. Mi ćemo se takmičiti, ali na pozitivan način. Smatramo da narodi Zapadnog Balkana donose samostalne odluke o svojim ciljevima. Prisutnost propagande Rusije i Kine je problem koji, verujemo da će zemlje same rešavati taj problem, koji traje već neko vreme. SAD će se priključiti svojim tamošnjim partnerima u rešavanju tog pitanja“, naveo je.

Namera Rusije i Kine je da podriju američke institucije i njene saveze iznutra, uključujući putem prikrivenih i agresivnih kampanja uticaja, smatra Filip Riker.