Budžetski novac namenjen za medije u Nišu mahom dodeljen medijima bliskim SNS

Vesti 07. maj 202014:53 > 15:10
N1

Više od dve trećine od 84 miliona dinara, koliko je budžetom Grada Niša određeno za finansiranje medijskog sadržaja, otići će u medije bliske ili naklonjene vladajućoj SNS, pišu Južne vesti.

Televizija „Zona plus“, koja je u vlasništvu sina direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, dobila je 13,9 miliona dinara za projekat „Pitamo za vas“, a dodatnih pola miliona za projekat koji će realizovati na svom sajtu.

„Niška televizija“, koja je u mešovitom vlasništvu vlasnika „Zone plus“ i „Belamija“, dobila je 14,8 miliona dinara za projekat „U interesu građana“.

Radio televizija „Belami“ dobila je 15 miliona dinara za projekat „Da se tvoj glas čuje“, a tri miliona za projekat „Mivion“.

Prema pisanju Južnih vesti, novac odlazi i na račun „Radio Bum 018“, čiji je vlasnik fukcioner SNS i od 2019. stalno zaposleni u Gradskoj upravi Niša Nikola Panić. Taj radijski projekat je podržan sa 1,1 milion dinara, a sajt sa dodatnih pola miliona.

„Cloudcode“, u vlasništvu preduzetnika Miloša Stošića, je za projekat „Za korak napred – podrži osobe sa hendikepom“ dobio 750.000 dinara. „Cloudcode“ ima upravljačka prava na „Niškom portalu“, koji je u vlasništvu Jelene Đorđević, supruge direktora JKP Tržnica i člana SNS Gorana Đorđevića.

„Narodne novine“, najstariji i jedini štampani dnevni list u Nišu, nije dobio ni dinar na konkursu jer, prema odluci komisije, njihov projekat nije dovoljno razrađen. Međutim, novac je dodeljen „Narodnim novinama plus“, nastalim 2017. godine, a čiji je glavni urednik Vidosav Radomirović, koji je ujedno i direktor „Niške televizije“ i RTV „Belami“. Taj medij je dobio 9,5 miliona dinara na konkursu.

Kada se sve sabere, prihodi za Radomirovićeve medije nisu stali na ukupnih 42,3 miliona dinara, već tome treba dodati i tri miliona dinara kojima se finansira projekat PR agencije „Deni video“ u vlasništvu Danijele Vuković, koja je pored Radomirovića zakonski zastupnik RTV „Belami“.

Od novih dobitnika sredstava na konkursu u Nišu izdvajaju se i Adria Media grupa, koja izdaje nekoliko dnevnih listova i magazina, među kojima je i Kurir. Oni su podržani sa 650.000 dinara, a baviće se položajem romske zajednice u Nišu.

Takođe se izdvaja 600.000 dinara  koje je za projekat „Niš na dohvat ruke“ dobila Irena Đokić Jovančić, supruga Vladice Jovančića, novinara „Niške televizije“, koji se jedno vreme predstavljao kao portparol gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, ai i dalje je redovan na svim gradonačelnikovim javnim aktivnostima.

UNS i NUNS su ocenili da ovakvi rezultati ne treba nikoga da čude, jer je o raspodeli novca Nišlija odlučivala komisija u kojoj su sedeli predstavnici nereprezentativnih udruženja, koje su okarakterisali kao produženu ruku vlasti i SNS i kao grupu koja za cilj ima da novac iz budžeta kontroliše u okviru uskog kruga ljudi.

Kompletan spisak dodeljenih sredstava za medijski sadržaj u Nišu možete videti na ovom linku.