Zelenović: Delili smo vizire u vreme kada ste mogli da ih vidite samo na Pinku

Vesti 07. maj 202014:29 > 14:30
N1

Zdravstvene radnike u Šapcu, prvenstveno one koji rade u kovid ambulantama, zaštitili smo i kada nigde u Srbiji nije bilo zaštitnih sredstava, podelili smo im vizire u vreme kada ste mogli da ih vidite samo na televiziji Pink i zato se od početka epidemije nije zarazio nijedan radnik zaposlen u Domu zdravlja, istakao je za N1 gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović

Zelenović je naglasio da je lokalna vlast u Šapcu imala tri ključna cilja – da se ozbiljno bavi prevencijom, da podigne efikasnost zdravstvenog sistema na lokalu i da obezbedi privrednu aktivnost.

POVEZANE VESTI

„Istakao bih da smo prvi grad u Srbiji koji je podelio zaštitne maske ljudima koji su bili najizloženiji. U vreme kada nigde nije bilo maski, u Šapcu je iz robnih rezervi podeljeno 30.000 maski prema prioritetima, najpre lekarima i ostalom zdravstvenom osoblju, a onda i drugima koji su bili najizloženiji virusu“, rekao je gradonačelnik Šapca, postavivši pitanje zašto i na nivou države nije bilo zaštitnih maski u robnim rezervama.

Sagovornik N1 je dodao i da je lokalna vlast u Šapcu dosad sugrađanima podelila oko 200.000 zaštitnih maski.

„Obezbedili smo i besplatna dezinfekciona sredstva, a kod nas svi ulazi, zgrade, radnje, pošte, banke moraju da imaju dezobarijere i niko ne može da uđe u zatvoreni prostor ukoliko nema zaštitnu masku“, podvukao je Zelenović.

On je rekao da se privredna aktivnost odvijala u ograničenim okolnostima, ali je istakao da je Šabac tri nedelje pre Beograda i ostatka Srbije otvorio zelene pijace.

„Da je vlast sposobnija, policijski čas ne bi ni bio potreban“

„Sve veme je radio građevinski sektor, kao i zanatske i druge radnje,jer smo uspevali da ovim merama zaštite i dobrim nadzorom nad njima obezbedimo da se život odvija. I upravo tu je moja najveća zamerka republičkim vlastima, jer da su oni bili efikasniji i sposobniji da to organizuju kako valja, policijski čas ne bi ni bio potreban“, uveren je Zelenović.

Na pitanje kako će izgledati nastavak predizbornih aktivnosti, Zelenović je rekao da će pitanje organizacije izbora detaljno razrađivati sa ljudima koji su u Šapcu uspešno sprovodili mere zaštite.

„Stranka koju predvodim uvek je učestvovala u donošenju odluka za koje verujemo da bile dobre i utemeljene na energiji građana i njihovom raspoloženju u tom trenutku. Podsetiću da smo doneli odluku da izađemo samo na lokalne izbore u Šapcu, a da pritom parlamentarne izbore bojkotujemo, zato što je situacija sa informisanjem građana u Šapcu na potpuno drugačijem nivou. Svaki građanin Šapca može momentalno da se informiše o svakoj lokalnoj stvari“, istakao je sagovornik N1.

N1

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju kaže da je raspoložen i otvoren za svaku vrste debate sa predstavnicima opozicije o tome šta su argumenti da se promeni ranija odluka u vezi sa izlaskom na izbor.

„Apelujem na sve da odluka bude jedinstvena, ma kakva ona bila. Ovo mora da bude pitanje energije desetina hiljada građana, zato treba da sednemo i da ozbiljno porazgovaramo“, poručio je Zelenović.

Na pitanje da li je partija koju predvosi i dalje deo procesa ujedinjenja Demokratske stranke, Zelenović je odgovorio potvrdno.

„I dalje smatram da je odluka Saveza za Srbiju da ne podrži izlazak na lokalne izbore u Šapcu i Paraćinu pogrešna, ali se ništa nije promenilo u odnosima između moje političke organizacije i Demokratske stranke“, naglasio je Zelenović

„Komunalna policija u Šapcu primer kako treba raditi“

Komentarišući pitanje koje je zvanično uputio šabačkoj policiji u vezi sa paljenjem baklji i narušavanjem javnog reda i mira u subotu, Zelenović je naglasio da je komunalna policija savesno odradila posao i privela jednog od izgrednika koji je bio na krovu jedne zgrade.

„Imamo indicije da je u pitanju organizovana akcija ljudi koji pripadaju desničarskim političkim organizacijama i koji su bliski republičkoj vlasti. Žao mi je što nijedna druga institucija u Srbiji nije reagovala onako kako je postupila komunalna policija u Šapcu. To je primer koliko je važno kad imate gradove u kojima institucije, ali i mediji, mogu da rade svoj posao jer imate mogućnost da rešavate probleme koji ugrožavaju zdravlje, bezbednost, javni i red i mir lokalnom nivou„, zaključio je Zelenović, dodajući da očekuje da policija i tužilaštvo urade svoj deo posla i izveste Štab za vanredne situacije Šapca i građane o tome šta se desilo u subotu.