BCLJP: Mere u Srbiji tokom vanrednog stanja među najdrastičnijim u Evropi

Vesti 07. maj. 202013:57 > 14:02
Podeli:
Izvor: MUP Republike Srbije

Ograničenje prava na slobodu kretanja građana koje su uveli predstavnici vlasti u Srbiji u cilju sprečavanja širenja koronavirusa jedno je od najdrastičnijih u Evropi, saopštio je Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP).

Kako je pokazala analiza ove nevladine organizacije, tokom vanrednog stanja ograničena su brojna ljudska prava građana Srbije garantovana Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

POVEZANE VESTI

Sloboda kretanja je pravo građana koje je u najvećoj meri bilo ograničeno, a BCLJP je Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja kao i Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja.

Analizom načina na koje su evropske zemlje ograničile pravo na slobodu kretanja u cilju sprečavanja širenja zaraze, BCLJP je došao do zaključka da rezultati pokazuju da mere ograničenja i zabrane slobode kretanja građana Srbije predstavljaju jedne od najdrastičnijih u Evropi.

„Česte izmene obima i vremenskog ograničenja zabrane kretanja kao i nelogičnosti sleda uvođenja i otklanjanja mera stvorili su konfuziju među građanima koji su često imali problem da svoje ponašanje ili postupanje usklade sa važećim merama ograničenja o čemu govore i brojni slučajevi u kojima su građani kažnjavani zbog kršenja mera zabrane kretanja“, navodi BCLJP.

Najdrastičnija zabrana kretanja u Evropi bila je u Španiji, gde je produženo vanredno stanje, a građani su posle 48 dana strogog karantina dobili dozvolu da izađu u šetnju i bave se sportom, a deca su dobila dozvolu za izlazak posle 44 dana provedena u kući. Vlasti su za mesta koja imaju više od 5.000 stanovika uvela raspored kretanja građana. Špranija je među vodećim zemljama u svetu po broju preminulih od posledica koronavirusa.